Coronavirus - România: 28166 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Gruparea Statul Islamic a difuzat o înregistrare video cu jurnalistul britanic ostatic John Cantlie

Thursday, 18 September 2014, 22:23 Sursă: REALITATEA.NET

În înregistrare, postată pe YouTube, jurnalistul, care a colaborat cu publicaţiile Sunday Times, The Sun, Sunday Telegraph şi AFP, apare în ţinută de culoarea portocalie, la o masă, vorbind singur în faţa camerei de luat vederi.

În înregistrarea video, de peste trei minute, nu pare să existe nicio ameninţare la adresa vieţii acestuia.

SI, care seamănă teroarea în vaste regiuni pe care le ocupă în Siria şi Irak, a difuzat începând din august trei înregistrări video ale execuţiilor a doi jurnalişti americani şi unui lucrător umanitar britanic, ca represalii faţă de atacuri americane asupra unor poziţii ale organizaţiei în Irak. Gruparea a ameninţat, de asemenea, cu uciderea altui ostatic britanic, Alan Henning.

În înregistrarea video, jurnalistul John Cantlie, care vorbeşte în engleză, cu subtitrare în arabă, anunţă "episoade viitoare" în care va dezvălui "adevărul despre motivaţiile SI".

Niciun indiciu nu există despre data înregistrării, însă ostaticul citează războiul declarat la începutul lui septembrie de către Statele Unite cu scopul înfrângerii SI.

La începutul înregistrării video, el afirmă că a fost răpit de către SI după ce s-a întors în Siria, în noiembrie 2012.

John Cantlie a mai fost răpit, împreună cu un coleg olandez, timp de câteva zile, în iulie 2012, de către jihadişti, în nordul Siriei. Cei doi au fost eliberaţi de către Armata Siriană Liberă (ASL), la vremea aceea principala componentă a rebeliunii siriene.

Atunci, el a fost rănit la braţ, de tiruri ale răpitorilor, într-o tentativă de evadare, iar colegul său olandez a fost rănit la nivelul şoldului.

În august 2012, John Cantlie a declarat că o parte a răpitorilor săi proveneau din Marea Britanie. "Erau în total vreo 30, aproximativ 12 vorbeau engleză, iar nouă aveau accent londonez", scria el în Sunday Times.

Cantlie a mai povestit că a fost legat la ochi şi a fost ameninţat cu moartea în mai multe rânduri. "La un moment chiar au ascuţit cuţite pentru decapitare. Era terifiant", declara jurnalistul pentru BBC.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN