Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tsipras impune Parlamentului un termen-limită pentru acordul cu creditorii.Reuniune Eurogrup, vineri

Tuesday, 11 August 2015, 20:01 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: "Miniştrii Finanţelor din zona euro se vor întâlni vineri pentru aprobarea acordului dintre Grecia şi creditorii internaţionali. Uniunea Europeană face din nou un pariu major. Să sperăm că acest pariu va readuce lucrurile la normalitate", a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei, potrivit site-ului cotidianului Ekathimerini, citat de Mediafax.

Într-o scrisoare trimisă președintelui parlamentului, Tsipras afirmă că dorește ca proiectul de lege să fie înaintat acestui for în cursul serii de marți, pentru a putea fi apoi distribuit deputaților, discutat în comisia de resort miercuri și votat joi.

"Natura crucială a situației necesită întrunirea imediată a parlamentului pentru a continua aprobarea acordului și a permite plata primei tranșe", se arată în scrisoarea premierului, dată publicității pe site-ul guvernamental.

Atena dorește ca acordul tehnic convenit cu creditorii să fie ratificat de legislativ în timp util pentru a fi aprobat de miniștrii de finanțe din zona euro, până vineri. Aceasta va permite Greciei să primească prima tranșă din împrumut până pe 20 august, când trebuie să achite o datorie de 3,2 miliarde de euro către BCE.

Inițial, autoritățile aveau ca obiectiv semnarea unui acord final, până pe 18 august, pentru obținerea celui de-al treilea pachet de asistență financiară, în valoare de până la 86 miliarde de euro (94 miliarde de dolari).

Negocierile cu creditorii internaționali au demarat pe 20 iulie. Unul dintre subiectele sensibile îl reprezintă modul în care se va realiza recapitalizarea băncilor elene și cum va fi gestionată problema creditelor neperformante. Autoritățile de la Atena vor să înființeze o bancă de rebuturi pentru a rezolva problema, în timp ce creditorii internaționali cer vânzarea lor către fondurile specializate.

Rata creditelor neperformante reprezintă aproximativ 35% din totalul portofoliului de împrumuturi, în primul trimestru din 2015, iar proporția ar urma să crească din cauza declinului economiei și al impunerii restricțiilor asupra mișcărilor de capital.
 
Totodată, valoarea primei tranșe din pachetul de asistență financiară, estimată la cel puțin 20 miliarde de euro, este un subiect de discuție între autoritățile elene și creditori. Din acești bani, Grecia are nevoie de zece miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, șapte miliarde de euro pentru achitarea creditului punte, obținut în iulie, și peste trei miliarde de euro pentru achitarea scadenței împrumutului de la BCE.

Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru, din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunțat, recent, Oficiul Central de Statistica (ELSTAT).

În 2014, economia a ieșit din recesiunea care a durat șase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulențele din ultimele luni au afectat evoluția PIB-ului.

 

 

 

 

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN