Frumusețea epavelor. Cinci nave abandonate și povestea uimitoare din spatele lor

Tuesday, 12 May 2015, 13:58 Sursă: REALITATEA.NET

1. Zakynthos, Grecia

O epavă cunoscută de mulți români se află pe plaja Navagio din insula Zakynthos, Grecia. Povestea ei: în 1983 nava cunoscută sub numele de Panagiotis transporta țigări și alcool de contrabandă sau chiar migranți, potrivit unor surse. Autoritățile au prins de veste și au plecat în umărirea navei. Contrabandiștii au încercat să fugă dar nava a eșuat din cauza vremii nefavorabile și a manevrelor grăbite.

2. Golful Homesbush, Australia

Una dintre cele mai frumoase epave din lume se află în Australia, în golful Homesbush. Odinioară un port aglomerat, vizitat de o mulțime de nave, Homesbush a fost contaminat cu deșeuri toxice. Portul a dispărut cu timpul, iar multe nave au fost lăsate în urmă. Printre acestea - S.S. Ayerfield, în corpul căreia a crescut o mică pădure de mangrove.

3. Batumi, Georgia

Vaporul turcesc Ozlem a eșuat în urmă cu mai mulți ani în Batumi, Georgia, la malul Mării Negre, și nici nu s-a mai mișcat de acolo. Între timp s-a rupt în două dar mai rămâne încă, fără să fie deranjat prea mult de apele liniștite din împrejurimi.

4. Cape Charles, Virginia

Nu mai puțin de 12 vase din ciment au fost comandate în 1918 pentru a fi poziționate în apropierea plajei Kiptopeke, din Virginia, unde aveau rolul de a proteja terminalul de feriboturi de o eventuală furtună. Multe vase au fost deteriorate de valuri, cu trecerea timpului, iar acum, că terminalul cu pricina nu mai există, au rămas acolo ca o ciudățenie.

5. Nouadhibou, Mauritania

În cazul acesta, epavele nu mai sunt rezultatul ghinionului, ci al unei acțiuni deliberate. Golful Nouadhibou din Mauritania adăpostește o mulțime de epave, lăsate în urmă, contra unei mite, de companiile care au găsit astfel o soluție ieftină de a scăpa de navele decomisionate.

sursa: Atlas Obscura

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN