Donald Trump, RESPINS de UE: Planul de Pace pentru Orientul Mijlociu deviază de la parametrii stabiliți

Tuesday, 04 February 2020, 21:52 Sursă: Agerpres, Calea Europeana

Autor: Realitatea.NET

 

Uniunea Europeană a criticat marţi planul preşedintelui american Donald Trump pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian şi s-a declarat preocupată în special de dorinţa Israelului de a anexa Valea Iordanului, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

"Iniţiativa americană, aşa cum a fost prezentată la 28 ianuarie, se îndepărtează de parametrii conveniţi la nivel internaţional", şi-a exprimat regretul şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Borrell este aşteptat la Washington la 7 februarie.

"UE reaminteşte ataşamentul său faţă de o soluţie negociată fondată pe coexistenţa a două state, pe baza frontierelor din 1967, cu schimburi de terenuri echivalente, conform a ceea ce ar putea fi convenit între părţi, cu un stat Israel şi un stat Palestina independent, democratic, unit, suveran şi viabil, existând alături în pace, securitate şi recunoaştere reciprocă", potrivit declarației Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

"Pentru a construi o pace justă şi durabilă, chestiunile nerezolvate legate de statutul final trebuie reglate prin negocieri directe între cele două părţi", a insistat responsabilul european.

"Aceasta include în special chestiunile legate de frontiere, de statutul Ierusalimului, de securitate şi de chestiunea refugiaţilor", a subliniat el.

"Uniunea Europeană face apel la cele două părţi să se angajeze din nou (în negocieri - n.r.) şi să se abţină de la orice acţiune unilaterală contrară Dreptului internaţional care ar putea exacerba tensiunile", se mai arată în text.

UE, mai afirmă Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, "este îngrijorată în special de declaraţiile privind perspectiva unei anexări a Văii Iordanului şi a altor părţi din Cisiordania".

"Conform Dreptului internaţional şi rezoluţiilor pertinente ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, UE nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate din 1967. Măsurile în vederea anexării, dacă ele vor fi puse în aplicare, nu vor putea trece fără a fi contestate", a atenţionat Josep Borrell.

„Pentru a construi o pace dreaptă și de durată, problemele  nerezolvate trebuie abordate prin negocieri directe între ambele părți. Aceasta include în special problemele legate de granițe, statutul Ierusalimului, securitatea și problema refugiaților”,  a punctat șeful politicii externe a UE. 

Astfel, Uniunea Europeană solicită ambelor părți să se implice în negocieri și să se abțină de la orice acțiuni unilaterale care contravin dreptului internațional și care ar putea agrava tensiunile.

La 28 ianuarie, după prezentarea de către Donald Trump a unui plan de pace pentru Orientul Mijlociu extrem de favorabil Israelului şi în detrimentul palestinienilor, UE şi-a reafirmat angajamentul "ferm" în favoarea "unei soluţii negociate şi viabile pentru două state".

Într-o declaraţie comună, cele 28 de state membre au precizat că vor "analiza şi evalua propunerile avansate".

În ceea ce privește Palestina, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a refuzat planul de pace pentru Orientul Mijlociu prezentat de preşedintele american, Donald Trump, spunând că va fi trimis la „coşul de gunoi al istoriei”, amintește Calea Europeană.

„Este imposibil pentru orice copil, arab sau palestinian, să accepte să nu aibă Ierusalimul” drept capitală a unui stat palestinian, a spus el pentru a evidenţia respingerea categorică a perspectivei ca Ierusalimul să devină capitala „indivizibilă” a Israelului, aşa cum a propus preşedintele american, a reacționat Abbas.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri