Dodon, OBLIGAT să îşi ceară SCUZE PUBLIC românilor şi unioniştilor

Tuesday, 28 March 2017, 15:24 Sursă: REALITATEA.NET

Președinția Republicii Moldova a anunțat că va veni cu o reacție după ce va lua cunoștință de decizia Consiliului.

Mai mulți membri marcanți ai societății civile au înaintat o petiție la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, prin care susțin că, prin afirmațiile pe care le-a făcut în timpul când era deputat, lider al Partidului Socialiștilor (PSRM) sau candidat în alegeri, Igor Dodon a instigat la discriminare împotriva unioniștilor și a persoanelor de etnie română.

Petiționarii, printre care generalul Ion Costaș, jurnalistul Val Butnaru, activistul civic Oleg Brega și alții, afirmă că declarațiile lui Igor Dodon și ale membrilor PSRM împotriva unioniștilor și românilor sunt discriminatorii și incită la violență față de cetățenii moldoveni care împărtășesc opțiunea politică unionistă.

'S-a pronunțat de câteva ori împotriva oamenilor care au murit pentru țară, pentru neam, pentru fâșia asta de pământ, pentru integritatea țării. I-a numit dușmani ai neamului, depune coroane de flori la cei care ne-au ucis. Cum să fii de acord cu aceste idei? Omul acesta nu prea are repere și niște limite în a umili poporul și neamul din care el face parte', a declarat generalul Ion Costaș, unul dintre semnatarii petiției.

Unul dintre membrii Consiliului, Andrei Brighidin, și-a exprimat speranța că Dodon va prezenta scuze publice, în caz contrar inacțiunea sa va fi contestată în instanță.

'Vom merge până la capăt pentru a nu admite situații similare pe viitor și pentru a transmite un mesaj foarte clar tuturor politicienilor că libertatea de exprimare nu este absolută și nu justifică niciun caz de instigare la discriminare', a declarat Andrei Brighidin.

Solicitat de Radio Chișinău, consilierul în domeniul juridic al șefului statului, Maxim Lebedinschi, a declarat că Președinția nu a primit încă această hotărâre și va veni ulterior cu o reacție. Potrivit hotărârii, Igor Dodon este obligat să-și ceară scuze publice în termen de zece zile de la primirea actului.

Textul deciziei publicate pe pagina web a Consiliului face referire la faptul că Igor Dodon susține că a făcut acele declarații în perioada când era deputat și că ele exprimau opinia politică bazată pe strategia politică a partidului pe care-l reprezenta.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN