Cine este Ilan Shor, omul de afaceri controversat care l-ar fi mituit pe Vlad Filat

Thursday, 15 October 2015, 20:15 Sursă: REALITATEA.NET

Procurorii moldoveni îl acuză pe fostul premier Vlad Filat că ar fi primit de la omul de afaceri Ilan Shor bani, servicii și bunuri necuvenite. Filat a fost reținut, joi seară, o lovitură care adâncește criza din Republica Moldova. Shor, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Republica Moldova, este un personaj controversat, el fiind suspectat în afacerea cunoscută sub numele de Furtul Secolului. Potrivit presei de peste Prut, Shor este un apropiat al cercurilor politice și de afaceri din Rusia.

Adaugă părerea ta

Potrivit Procuraturii, în timpul când era premier, "Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bunuri şi servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 de milioane de dolari pentru a organiza numirea lui Shor în calitate de consul onorific în Federaţia Rusă.

În 2013-2014, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra anumitor decidenţi, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani, servicii şi alte bunuri în sumă de peste 190 de milioane de dolari", spun procurorii.

Cine este însă Ilan Shor?

Shor este unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Moldova, considerat apropiat de Moscova. Ilan Shor este cel despre care raportul detectivilor britanici de la Kroll sugerează că a fost creierul ”Furtului secolului”, prin care 1 miliard de dolari a dispărut din trei dintre băncile din Republica Moldova.

Shor deţine mai multe companii reunite sub numele Shor Group, raportul Kroll, făcut public de preşedintele Parlamentului de la Chişinău, referindu-se în mod direct la firmele Danmira, Davema Com, Caritas Group, Contrade şi Voximar, potrivit ZF.ro.

De asemenea, Shor este director al companiei Dufremol, cel mai mare operator de comerţ în regim Duty Free din Moldova, afacere întemeiată de tatăl său, Miron Shor, în 1994.

În aprilie 2014, omul de afaceri a devenit preşedintele Consiliului de Administrare al Băncii de Economii, iar apoi membru al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Chişinău.

Câteva luni mai târziu, în septembrie, Shor a preluat două posturi de televiziune locale, Euro TV şi Alt TV.

Milionarul din Republica Moldova deţine, totodată, şi clubul de fotbal Milsami Orhei.

Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie au efectuat mai multe percheziţii la începutul lunii februarie în cazul dispariţiei fondurilor de la trei bănci moldoveneşti, inclusiv la domiciliul lui Shor.

Omul de afaceri a fost audiat în mai multe drânduri în ultimele trei luni în acest caz, şeful Direcţiei Urmări Penale al Centrul Naţional Anticorupţie precizând că Shor este suspect în dosarul Băncii pentru Economii.

În iunie, Shor a câștigat alegerile pentru primăria orașului Orhei, cu un scor zdrobitor - aproape 62%.

Alte articole din: Ultimele Stiri