Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Capitala europeană care interzice maşinile diesel

Tuesday, 17 January 2017, 12:29 Sursă: REALITATEA.NET

Motoarele diesel par să se afle în mijlocul unei campanii al cărei scop este eliminarea acestui tip de propulsie din portofoliul constructorilor auto în următorii 10 ani. După ce orașe mari precum Paris, Madrid, Atena sau Mexico City au anunțat planuri concrete de a elimina motoarele de acest tip de pe străzi până în 2025, capitala Norvegiei se alătură acestui grup și o face cu termen imediat, potrivit Automarket.

Autoritățile din Oslo vor interzice mașinile cu motoare diesel în centrul orașului între orele 6 și 22 începând de marți, 17 ianuarie și până când nivelul de poluare din oraș va scădea la un nivel acceptabil. Este pentru prima dată când edilii capitalei statului scandinav apelează la această măsură, care a fost introdusă în legalitate în cursul anului 2016. Consiliul local din Oslo susține că traficul va reveni la normal în cel mult două zile, astfel că interdicția va fi în mod normal ridicată până joi, 19 ianuarie.

"Emisiile mașinilor de acest tip sunt uneori atât de ridicate, încât copiii care suferă de afecțiuni pulmonare precum astmul și adulții cu insuficiență cardiacă sunt sfătuiți să își limiteze timpul pe care-l petrec în aer liber", își justifică decizia autoritățile din Oslo.

Conform Consiliului Local din Oslo, interdicția va viza exclusiv străzile din orașul norvegian și nu drumurile naționale și autostrăzile care traversează capitala țării. De asemenea, din lista de mașini interzise sunt eliminate camioanele cu motoare diesel de generație nouă, vehiculele de intervenție și mașinile demnitarilor.

Altădată ecologice, acum toxice

Așa cum era de așteptat, posesorii mașinilor diesel au fost luați pe nepregătite de decizia autorităților și contestă interdicția. Reacția lor vine în contextul în care autoritățile din Norvegia au facilitat ani întregi achiziția motoarelor diesel în favoarea celor de pe benzină, promovându-le ca alternative cu emisii și consumuri scăzute. "Întâi, cei de la conducere îi încurajează pe oameni să cumpere mașini diesel, iar apoi, ups!, descoperă că acestea nu sunt tocmai ecologice până la urmă", a declarat Bea Berit Borge, o norvegiancă care a reacționat pe pagina de Facebook a publicației scandinave Dagbladet.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN