Austria vrea un tratat nou al UE, cu sancțiuni pentru încălcarea statului de drept

Saturday, 04 May 2019, 20:18 Sursă: REALITATEA.NET

Mesaj către România și către celelalte state acuzate că încalcă normele democratice. Cel mai tânăr șef de guvern din UE, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, cere renegocierea tratatului de la Lisabona pentru introducerea mai multor prevederi, inclusiv a unor sancțiuni pentru sancționarea țărilor care încalcă normele statului de drept. 

Adaugă părerea ta

Cancelarul Austriei Sebastian Kurz, aflat în plină campanie electorală cu partidul său de centru-dreapta, și-a expus o viziune ambițioasă, ce include renegocierea Tratatului de la Lisabona.

”Un nou tratat este necesar, cu sancțiuni clare pentru statele membre care au datorii, pedepse pentru țările care prmit trecerea migranților fără înregistrarea lor, dar și consecințe dure pentru încălcarea statului de drept și a normelor democratice”, a spus Kurz într-un interviu acordat mai multor ziare austriece, notează Thelocal.at.

Cancelarul austriac a justificat necesitatea schimbărilor arătând că ”multe s-au schimbat” de la adoptarea în 2007 a Tratatului de la Lisabona, inclusiv criza migrației și criza din Zona Euro.

Avertisment dramatic în UE: ”Dacă rușii vin spre noi, nu sunt sigur că i-am putea opri”

Propunerea de renegociere a tratatului este una care necesită unanimitate din partea statelor membre, una greu de obținut.

"Obiectivul nostru este să îmbunătăţim Uniunea Europeană, nu să o distrugem sau să ne jucăm cu fantezii privind ieşirea din UE", a insistat Sebastian Kurz.

El a mai înaintat câteva propuneri, nu neapărat noi, care prevăd reducerea numărului de comisari europeni și eliminarea sediului de la Strasbourg al Parlamentului European.

Problema încălcării statului de drept și a normelor democratice a fost ridicată în numeroase rânduri în ultimii ani, în special în relație cu situația din Ungaria, Polonia și România.

Adio ALDE. Un nou grup european apare pe scena politică. Cum mută partidele din România

Principalul instrument de sancționare a țărilor care încalcă statul de drept, așa-numita opțiune nucleară, ce presupune suspendarea dreptului de vot în Consiliul European, este aproape imposibil de aplicat, în condițiile în care necesită o unanimitate de voturi. 

Mai mulți oficiali europeni au vehiculat drept posibilă sancțiune reducerea fondurilor europene acordate țării care încalcă normele statului de drept. 

Alte articole din: Ultimele Stiri