Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Avertisment dramatic în UE: ”Dacă rușii vin spre noi, nu sunt sigur că i-am putea opri”

Saturday, 04 May 2019, 23:22 Sursă: REALITATEA.NET

Europarlamentare 2019. Patru reprezentanți ai celor mai puternice grupuri politice europene s-au contrazis în privința necesității unei armate proprii a UE.

În vreme ce liberalul Guy Verhofstadt și conservatorul Manfred Weber s-au declarat în favoarea ideii, social-democratul Fans Timmermans și ecologisa Ska Keller și-au exprimat scepticismul sau chiar opoziția, notează Politico.eu.

Verhofstadt, care s-a declarat de acord cu Weber și în privința instituirii unui FBI european, a pledat puternic pentru o armată proprie a UE.

”Cea mai mare risipă de bani în UE este armata, felul în care o organizăm. Cheltuim jumătate din cât cheltuie americanii. Cheltuim de trei ori mai mult decât rușii în Europa, dar nu sunt convins că dacă rușii ar veni încoace am fi capabili să îi oprim. O armată europeană de 20.000 de oameni în 2024. Haideți să o facem”, a spus liberalul.

El a fost ajutat de Weber, care este considerat favoritul pentru obținerea postului de președinte al Comisiei, fiind susținut de cel mai puternic grup european, al Popularilor Europeni care se va situa pe primul loc la Alegerile Europarlamentare 2019, potrivit sondajelor.

”Ar trebui să avem ambiții mari. Necesitatea de a evita un război în Europa este o idee fundamentală. Acum este greu de crezut că așa ceva se va întâmpla, dar cu o armată europeană ar fi cu adevărat imposibil”, a spus Weber.

În ciuda acordului aparent dintre conservatori și liberali, ideea unei armate a UE pare departe de a întruni unanimitatea necesară.

”Nu faceți promisiuni deșarte. Nu va exista o armată europeană prea curând”, a spus reprezentantul social-democraților, Frans Timmermans, care a respins și ideea unui FBI european.

 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN