Coronavirus - România: 706475 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Antonio Guterres, desemnat oficial viitorul secretar general al ONU

Thursday, 13 October 2016, 17:52 Sursă: REALITATEA.NET

Guterres, 67 de ani, este fostul înalt comisar la ONU pentru refugiați și a fost desemnat candidat favorit cu unanimitate de voturi, săptămâna trecută, de către membrii Consiliului de Securitate.

Cine este António Manuel de Oliveira Guterres?

Cariera politică a început-o în 1974, când s-a alăturat Partidului Socialist din Portugalia, scrie Agerpres.ro. 

A fost ales în Parlamentul portughez, în 1976, unde a activat timp de 17 ani. În toată această perioadă, a condus Comisia parlamentară pentru economie, finanțe și planificare, și, mai târziu, Comisia parlamentară pentru administrare teritorială, municipalități și mediu. A fost, de asemenea, liderul grupului parlamentar al Partidului Socialist.

Între 1981 și 1983, a fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, fiind ales în funcția de președinte al Comitetului pentru Demografie, Migrație și Refugiați.

În 1992, a devenit secretar general al Partidului Socialist Portughez și lider al opoziției împotriva guvernului lui Anibal Cavaco Silva. A fost, totodată, membru al Consiliului portughez de Stat între anii 1991 și 2002.

A fost prim-ministrul Portugaliei în perioada 1995-2002, fiind puternic implicat în efortul internațional de rezolvare a crizei din Timorul de Est. În 1995, Partidul Socialist a câștigat alegerile generale și Guterres a devenit prim-ministru al țării. A fost reales în 1999 în funcția de premier.

În decembrie 2001, ca urmare a rezultatelor slabe pentru Partidul Socialist la alegerile locale, Guterres a demisionat de la șefia guvernului. Președintele Jorge Sampaio a dizolvat Parlamentul și a cerut alegeri legislative. Eduardo Ferro Rodrigues, ministrul Securității Sociale, a preluat conducerea Partidului Socialist, dar alegerile generale au fost pierdute în fața Partidului Social Democrat al lui José Manuel Durao Barroso, care mai târziu a devenit președinte al Comisiei Europene.

Din anul 2000, în calitate de președinte al Consiliului European, a contribuit la adoptarea "Agendei Lisabona" și a co-prezidat primul summit Uniunea Europeană-Africa.

În perioada iunie 2005 — decembrie 2015, a fost Înalt Comisar pentru Refugiați, fiind ales de către Adunarea Generală a ONU.
Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN