Coronavirus - România: 217216 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Avionul prăbuşit în Ucraina. Decizia revoltătoare pe care a luat-o Rusia pentru a împiedica ancheta

Thursday, 30 July 2015, 08:33 Sursă: REALITATEA.NET

Dintre cele 15 ţări membre ale Consiliului, 11 au votat miercuri pentru proiectul de rezoluţie iniţiat de Malaysia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina, iar trei s-au abţinut, şi anume China, Angola şi Venezuela. O rezoluţie este adoptată cu cel puţin nouă voturi şi fără ca Rusia, Statele Unite, China, Marea Britanie sau Franţa să i se opună prin veto. Zborul MH17 a fost doborât în iulie 2014, cu 298 de persoane la bord, dintre care aproximativ două treimi erau olandezi.

Avionul s-a prăbuşit într-o zonă din estul Ucrainei, aflată sub controlul separatiştilor proruşi. "Cei care se fac vinovaţi ar putea să creadă că se pot ascunde, acum, în spatele votului de veto al Federaţiei ruse. Nu li se va permite să scape justiţiei", a declarat ministrul australian de Externe Julie Bishop în Consiliu. La bordul avionului se aflau 39 de australieni.

Ea a anunţat că Australia, Olanda, Malaysia, Belgia şi Ucraina caută de-acum un mecanism alternativ de urmărire penală. Ucraina şi Occidentul îi acuză pe rebelii proruşi din estul Ucrainei că au doborât avionul cu ajutorul unei rachete ruseşti, de tip Buk. Însă Moscova a respins acuzaţiile că le-ar fi furnizat rebelilor sisteme antiaeriene de rachete de tip SA-11 Buk.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN