Coronavirus - România: 217216 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Analiza presei din Rusia. Asasinarea ambasadorului la Ankara nu va afecta relațiile cu Turcia

Tuesday, 20 December 2016, 11:58 Sursă: REALITATEA.NET

Ambasadorul Andrei Karlov, 62 de ani, a fost ucis cu mai multe focuri de armă luni seara de către un polițist turc, în timp ce rostea un discurs la inaugurarea unei expoziții de artă fotografică în capitala turcă.

Agresorul, care a fost ulterior anihilat în urma unei operațiuni a poliției, a declarat că a acționat pentru a răzbuna drama orașului sirian Alep, pe cale să fie preluat în întregime sub control de către regimul sirian, cu ajutorul Moscovei.

"Este posibil ca obiectivul teroriștilor să fi fost să se răzbune pe Rusia pentru acțiunile sale în Siria și să facă să eșueze apropierea ruso-turcă", scrie cotidianul economic Kommersant.

"Dar ținând cont de primele declarații ale oficialilor din cele două țări, acest obiectiv nu a fost atins", subliniază publicația rusă, indicând că șeful diplomației turce nu și-a anulat vizita la Moscova, unde urmează să abordeze marți situația din Siria cu omologii săi rus și iranian.

Publicația RBK, tot cu profil economic, estimează de asemenea că "este puțin probabil ca acest asasinat să ducă la o nouă deteriorare a relațiilor" între Moscova și Ankara.

"Rusia și Turcia au declarat deja că această tragedie nu face decât să le unească", scrie la rândul său portalul Gazeta.ru.

Președinții rus și turc, Vladimir Putin, respectiv Recep Tayyip Erdogan, au calificat, la rândul lor, asasinatul ca pe o "provocare" destinată să dăuneze relațiilor între Moscova și Ankara, liderul rus subliniind că "nu poate fi decât un singur răspuns la aceasta: intensificarea luptei împotriva terorismului".

Atentatul intervine într-un moment în care relațiile ruso-turce înregistrau o relansare după mai multe luni de gravă criză diplomatică, în urma doborârii la sfârșitului lunii noiembrie 2015 a unui bombardier rus în zona frontierei dintre Siria și Turcia de către aviația turcă.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN