Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alegeri parlamentare în Rusia. Partidul lui Vladimir Putin, câştigător: 53,8% din voturi

Sunday, 18 September 2016, 10:41 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE 7:41 Participarea la vot a fost de numai 47,8%, față de 60% în urmă cu cinci ani, și chiar mai redusă în metropolele Moscova și Sankt Petersburg.

Partidul naţionalist - LDPR - se situează pe locul al doilea, cu 15,3% din voturi, conform exit-poll-ului realizat de agenţia de stat de sondare a opiniei publice VTsIOM.

Comuniştii se află pe locul 2, cu 14,9% din voturi, în timp ce partidul "Just Russia" ocupă locul al patrulea, cu 8,1%.

Partidele liberale de opoziţie, singurele care se opun lui Vladimir Putin, nu au reuşit să depăşească pragul electoral de 5%.

În ultimele alegeri pentru Duma de Stat din Rusia, camera inferioară a Parlamentului, din 2011, Rusia Unită a avut 49% din voturi.

Potrivit altui exit-poll, realizat de agenţia semi-independentă NGO Public Opinion Foundation, partidul Rusia Unită a obţinut 48,7% din voturi, urmat de Partidul Comunist cu 16,2%.

Partidul naţionalist LDPR a câştigat 14,2%, iar "Fair Russia" a obţinut 7,5% din voturi.

Vladmir Putin: Oamenii vor stabilitate politică

"Putem spune cu siguranţă că partidul Rusia Unită a câştigat", a afirmat Vladimir Putin, afla la sediul de campanie al partidului, lângă liderul Rusia Unită şi premierul rus Dmitry Medvedev.

Legat de situaţia economică a Rusia, Putin a spus: "Situaţia nu este uşoară, oamenii simt asta. Ei vor şi speră ca măcar situaţia politică să rămână stabilă".

În Rusia au drept de vot cetăţenii care au peste 18 ani. Numărul total de alegători se ridică la 111,6 milioane de ruşi, dintre care aproximativ 2 milioane locuiesc în afara ţării.

La ultimele alegeri parlementare din Rusia, în anul 2011, prezenţa la vot a fost de 60,2%.

În cadrul acestui scrutin s-au înscris peste 6.500 de candidați, proveniți de la 14 partide, care vor concura pentru cele 450 de mandate din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

Vladimir Putin, a cărui popularitate a atins un nivel record de circa 80%, îndeosebi datorită alipirii Crimeii, salutată în mod larg de către ruși, și partidul său, Rusia Unită, care domină în prezent Duma de Stat, iau în considerare acest scrutin în mod calm, fiind asigurați de o victorie care l-ar putea propulsa pe președinte către un al patrulea mandat, dacă se decide să se prezinte la alegerile prezidențiale din 2018.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN