Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Generalul Ratko Mladic, condamnat pentru GENOCID de Tribunalul Internațional

Wednesday, 22 November 2017, 09:32 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE. Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, a fost condamnat miercuri de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care și pentru genocid, la închisoare pe viață, informează Reuters.

Generalul Mladici este acuzat de genocid, crime împotriva umanității și crime de război în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), care s-a soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate. Principalele capete de acuzare sunt asediul de la Sarajevo și uciderea a peste 8 mii de bărbați musulmani la Srebenica, primul masacru comis în Europa după al Doilea Război Mondial, notează europalibera.org.

În 2007, Tirbunalul de la Haga a decis că masacrul de la Srebrenica este un act de genocid. Procurorii au argumentat că Mladici, liderul politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzici și președintele Serbiei Slobodan Milosevici au dus atunci o politică evidentă de „epurare etnică” în scopul de a crea o „Mare Serbie” pe teritoriul fostei Iugoslavii. Mladic a fost pus sub acuzare din 1995 dar nu a fost arestat, în Serbia, decât în martie 2011.

Acuzarea a cerut condamnarea la închisoare pe viață împotriva lui Mladic. Procurorul Tribunalului international, Serge Brammertz s-a declarat „încrezător”, și „așteaptă pronunțarea celei mai grele pedepse'”. Va fi unul din cele „mai importante verdicte din istoria ” Tribunalului, a mai declarat procurorul Bremmertz.

În 2016, Tribunalul de la Haga l-a condamnat pe Radovan Karadzici la 40 de ani închisoare pentru genocid și crime împotriva umanității.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN