Coronavirus - România: 471536 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vladimir Putin rămâne în politică până la moarte - președinte încă două mandate și senator pe viață

Monday, 02 November 2020, 15:08 Sursă: realitatea.net, mediafax.ro

Autor: Ioana Stanescu

 

Noul proiect de lege, ce ar trebui să treacă rapid de parlament, i-ar garanta lui Putin imunitatea juridică şi avantajele oferite de stat până la moartea sa.

Televiziunea Russia Today (RT), de stat, transmite că mişcarea ce are loc în aceste zile poate fi văzută „ca un semn că se pregătesc bazele pentru o eventuală tranziţie a puterii în Rusia”, relatează Mediafax.ro.

Mişcarea surpriză din acestă săptămână poate fi un semn că Putin intenţionează să numească un succesor în viitorul apropriat. Totuşi, cel mai probabil mişcare este o poliţă de asigurare în cazul în care este forţat să plece de la putere sau pleacă din pricina unor probleme medicale.

Legea vine la doar patru luni după ce Putin a schimbat constituţia pentru a-i permite să rămână președinte încă 16 ani, până în 2036. Această schimbare, în urma unui vot la nivel naţional văzut în Occident ca fiind nelegitim, a fost interpretată pe scară largă ca un mesaj că Putin căută să rămână la putere până la vârsta de 84 de ani.

Curtea Constituțională a Rusiei a aprobat pe 23 martie 2020 reforma președintelui Putin care îi conferă dreptul la încă două mandate suplimentare prezidenţiale după încheierea actualului mandat în 2024.

Putin, ajuns deja la vârsta de 68 de ani, este la putere în Rusia de două decenii, ca președinte și ca premier. El devine astfel liderul sovietic şi rus cel mai longeviv al puterii de la Moscova după dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Stalin a fost la conducerea PCUS al fostei Uniuni Sovietice, 31 de ani, din 1922 până la moartea sa, în martie 1953, la 74 de ani împliniți .

Putin va avea la activ 24 de ani în politica de la vârf dacă va pleca de la Kremlin în 2024, după patru mandate de președinte (2000-2008, 2012-2018, 2018 - prezent) și unul de premier, când Medvedeev a fost președinte (2008-2012). Va avea atunci 72 de ani și va avea de ales între cele două mandate la Kremlin, de câte șase ani, la care mai are dreptul, plus postul de senator... pe viață... , care îi rămâne până la moarte.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL