Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vești bune din Slovacia! Testarea în masă și carantina au redus la jumătate rata infectărilor cu Sars-Cov-2

Monday, 09 November 2020, 20:19 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

În primul weekend din noiembrie au fost testați 3,6 din cei 5,5 milioane de locuitori, cu excepţia copiilor mici şi a unor persoane vârstnice. Persoanele pozitive au intrat în carantină.

La sfârşitul săptămânii trecute, testarea a fost repetată pentru peste două milioane de persoane din zonele cele mai afectate, rata de infectare fiind mai mică datorită măsurilor anterioare de carantină.

În districtele în care s-au făcut teste în ambele săptămâni, rata de infectare a scăzut de la 1,47% în primul weekend la 0,62% în rândul celor care au fost testaţi în al doilea weekend, a anunţat Premierul. Dacă se adaugă și unele teste suplimentare făcute în cadrul poliţiei, în cămine de bătrâni şi în companii, în runda a doua au fost depistate 13.509 cazuri pozitive.

Testarea a fost gratuită şi voluntară, dar guvernul a impus o carantină pentru cei care refuză să facă testul, care a presupus inclus interzicerea navetei. Cetățenii trebuie să aibă asupra lor certificate care să dovedească faptul că au fost testați negativ.

Campania se desfășoară cu ajutorul testelor antigen ale căror rezultate sunt cunoscute în maximum 30 de minute. Acuratețea lor este însă mai mică decât a testelor standard PCR. Guvernul consideră totuși că testarea antigen merită făcută şi că repetarea ei reduce probabilitatea unor rezultate fals negative.

”Intrăm într-o iarnă grea. Avem un instrument extraordinar de eficient în testarea antigen care reduce proporţia de persoane infectate cu 58%”, a spus Matovic. 

Bilanțul epidemiei din Slovacia a ajuns, luni, la 76.070 de cazuri Covid-19, dintre care 577 în ultimele 24 de ore, și 366 de decese. Testarea antigen, care a inclus o etapă pilot şi două runde de testare în masă, a identificat 57.462 de cazuri, informează Agerpres. 

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL