Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vasile Dâncu: Zona penitenciarelor este de Ev Mediu românesc. Este nevoie de intervenţia statului

Monday, 04 July 2016, 21:38 Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul a atras atenţia asupra clădirilor unor penitenciare care sunt construite chiar din jurul anilor 1 700, cum este cazul Penitenciarului Gherla:

""Zona penitenciarelor este Ev Mediu românesc, este o zonă în care, recunoaștem, organismele internaționale au observat deja asta, suntem pasibili de niște sancțiuni pe care nici măcar nu le putem închipui în acest moment pentru că sunt foarte mari, pentru că a rămas la nivelul Evului Mediu aproape. Sunt clădiri de pușcării, dacă ne gândim la cea din Gherla, de la 1690 și ceva, prima parte a clădirii. Este nevoie clară aici de o intervenție masivă a statului. Trebuie să facem investiții. În același timp, trebuie să găsim și alte forme".  

Totodată, ministrul a mai afirmat că Guvernul caută soluţii pentru depopularea penitenciarelor şi a mai spus că la noi media de detenţie este de 7 ani, în timp ce în UE mediia este de doar 7 luni:

”Vă spun o cifră care este halucinantă, care este din statistica penitenciarelor. Dacă în pușcăriile din Europa media detenției este undeva la șapte luni, la noi depășește șapte ani. Asta înseamnă că trebuie să facem ceva mult mai mult în acest sens. Cu siguranță că este vorba și de adaptare a justiției, este vorba și de adaptarea populației la altceva, dar noi trebuie să folosim mai bine probațiunea. S-a introdus probațiunea și sunt în sistemul de probațiune vreo 40.000 de condamnați, am înțeles, deci a funcționat destul de bine. Va trebui să construim pușcării moderne, va trebui de asemenea să introducem zona privată", a declarat Dâncu.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL