Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Valer Dorneanu, mesaj de Ziua Constituției: "Este actul nostru de identitate națională"

Tuesday, 08 December 2020, 12:44 Sursă: Realitatea.net

"În data de 8 decembrie, România aniversează Ziua Constituţiei, proclamată astfel prin Legea nr.120/1995, în semn de omagiu adus Constituţiei aprobate prin referendumul naţional de la 8 decembrie 1991. Aceasta a devenit actul fundamental prin care în România s-au pus bazele statului de drept şi ale democraţiei constituţionale. În anul 2003 a fost revizuită, construcţia sa fiind consolidată şi adaptată la evoluţiile statului de drept, ale societăţii şi la noul context euro-atlantic. Constituţia reprezintă actul nostru de identitate naţională. (...) Funcţionarea instituţiilor statului, garantarea drepturilor şi libertăţilor individuale şi derularea în ansamblu a întregii vieţi a unei naţiuni îşi au originea în textele înscrise în Constituţie. De aceea, Constituţia este cartea sacră a existenţei noastre, iar aniversarea ei constituie o adevărată sărbătoare", a arătat președintele CCR.

Potrivit acestuia, în orice stat de drept există o relaţie directă între gradul de respectare a Constituţiei şi nivelul de protecţie a tuturor valorilor, principiilor şi drepturilor fundamentale ce guvernează viaţa unei naţiuni:

"Constituţia trebuie respectată nu doar în litera, ci şi în spiritul ei, destinatarii săi având obligaţia nu doar morală, ci şi constituţională de loialitate constituţională şi interpretare a normelor sale cu bună-credinţă. (...) Dacă nu este în mod activ şi efectiv apărată, Constituţia riscă să fie redusă la un set de principii şi norme de drept frumoase, nobile, dar invalide, lipsite de orice valoare şi forţă. Iar atunci când Constituţia nu este respectată, sunt puse sub semnul incertitudinii înseşi construcţia democratică a statului şi întreaga sa ordine de drept".


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL