Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ursula von der Leyen vrea o femeie pentru postul de comisar european. Ce va face România

Monday, 14 October 2019, 17:56 Sursă: REALITATEA.NET

Din partea României este așteptată o a treia propunere pentru portofoliul Transporturilor în viitoarea Comisie Europeană, care trebuie să fie femeie, susțin surse citate de g4media.ro. 

Premierul demis Viorica Dăncilă sugera, săptămâna trecută, că nu va ține cont de criteriul de gen dorit de von der Leyen iar înainte cu o zi de demiterea guvernului, susţinea că Dan Nica este în cărți pentru postul de comisar european. În plus, Dăncilă declarase anterior că nu va nominaliza o femeie: „Doamna preşedinte a Comisiei Europene a spus că vrea egalitate de gen. A venit la început cu 50-50 la sută. După ce au fost respinși nu putem să cerem unei țări să nominalizeze de două ori o femeie. Noi ne-am conformat și am nominalizat. Acum putem să nominalizăm și un bărbat, și o femeie”, a spunea atunci Dăncilă, la un post TV. 

După respingerea Rovanei Plumb, prima propunere, Guvernul Dăncilă a trimis în cele din urmă la Bruxelles o singură propunere, un bărbat, nu o femeie, pe Dan Nica, europarlamentar PSD. Asta deși PSD votase și o variantă de rezervă, în persoana Gabrielei Ciot, secretar de stat în Ministerul de Externe. Propunerea acesteia n-a mai fost însă trimisă. Dan Nica a fost refuzat de Bruxelles, tot din cauza problemelor de integritate, ca și predecesoarea lui, Rovana Plumb.

În acest moment, noua Comisie este incompletă după respingerea candidaților României, Ungariei și Franței și nu mai poate fi votată pe 23 octombrie, cum se stabilise inițial, pentru a intra în funcție la 1 noiembrie. Se așteaptă ca instalarea oficială să aibă loc pe 1 decembrie.

Așa că România are încă timp să aleagă un comisar european și să trimită propunerea la Bruxelles. După căderea guvernului PSD, președintele Klaus Iohannis și liberalii, dacă vor veni la guvernare, vor putea retrage candidatura lui Dan Nica și să propună un nume nou.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mina Andreeva a declarat presei, luni, că solicitarea preşedintelui ales al CE Ursula von der Leyen rămâne aceeaşi, în sensul de a avea mai multe nume, nominalizări pentru poziţia de comisar european, chiar dacă situaţia politică din România s-a schimbat.

Referitor la o posibilă amânarea începerii mandatului noii echipe a Comisiei Europene, Mina Andreeva a afirmat că nu poate prezenta un calendar, deoarece depinde de nominalizările pe care le vor face cele trei ţări, România, Ungaria şi Franţa, care trebuie să propună comisari UE.

Cine ar putea deveni comisar european din partea României

Cele mai vehiculate variante sunt liberalii Adina Vălean și Siegfried Mureșan, amândoi europarlamentari. Alături de aceștia, au mai fost lansate și numele lui Emil Hurezeanu și Leonard Orban.

Potrivit surselor G4Media, viitoarea nominalizare făcută de România va fi un candidat femeie.

În cazul în care nu este instalat repede noul guvern liberal și Viorica Dăncilă rămâne totuși premier interimar, Klaus Iohannis va trebui să negocieze o soluție acceptabilă și pentru PSD pentru postul de comisar european din partea României.

Un schimb de portofolii între România și Ungaria nu va avea loc (surse)

S-a discutat despre un posibil schimb între portofolii între România și Ungaria, însă, potrivit surselor G4Media.ro, Ursula von der Leyen dorește să lase cele două țări să decidă.

Mai ales că Ungaria nu ar fi însă deloc interesată să cedeze portofoliul extinderii și să preia transporturile.

Miza desemnării unui nou candidat nu este importantă doar pentru România, ci și pentru grupurile politice din viitoarea Comisiei.

Grupul socialiștilor este preocupat de faptul că, dacă vor pierde comisarul propus de PSD, riscă să piardă și majoritatea pe care în prezent o deține în Colegiul Comisarilor. În prezent, socialiștii numără un comisar în plus față de PPE (popularii europeni).

Este de așteptat ca Ursula von der Leyen să fie presată să accepte doar un candidat negociat în prealabil și cu socialiștii, mai scrie g4media.ro.

Potrivit presei maghiare (Nepszava), Ursula von der Leyen așteaptă și din partea Ungariei încă o propunere, deci un al doilea nume, după ce Budapesta a anunțat că-l susține pe ambasadorul său la Uniunea Europeană, Oliver Varhelyi, în urma respingerii primului candidat, Laszlo Trocsanyi.

Potrivit surselor de la Bruxelles, este de așteptat însă ca tot acest proces să mai dureze. Cu trei comisari lipsă, Ursula von der Leyen mai așteaptă o lună. Preşedintele Parlamentului European (PE), italianul David Sassoli, a apreciat sâmbătă că va fi probabil imposibil ca viitoarea Comisie Europeană să-şi preia atribuţiile la 1 noiembrie şi că totul va fi amânat pentru 1 decembrie. 

Ursula von der Leyen are discuții luni la Palatul Elysee. Întâlnirea cu președintele Franței, Emmanuel Macron, are loc pe fondul respingerii în Parlament nominalizării Franței, Sylvie Goulard, care a generat tensiuni între Bruxelles și Paris.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL