Un român se află de peste 4 ani în mâinile jihadiștilor

Thursday, 21 March 2019, 07:58 Sursă: REALITATEA.NET

Românul Iulian Gherguț se află de aproximativ 4 ani în mâinile jihadiștilor din Burkina Faso care l-au răpit în urma unei ambuscada asupra maşinii de teren în care se afla.

Adaugă părerea ta

Românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, este încă ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, conform AFP.

Informația a fost confirmată miercuri, în contextul unor noi cazuri de răpiri. Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren în care patrula.

Doi profesori burkinabezi, răpiţi pe 11 martie, au fost găsiţi morţi prin împuşcare la Koutoukou, în regiunea de nord a ţării, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii miercuri de ministrul educaţiei naţionale Stanislas Ouaro.

Pradă unor atacuri teroriste din ce în ce mai regulate şi mai sângeroase în ultimii patru ani, Burkina Faso se confruntă de asemenea cu o creştere a numărului de persoane răpite.

Un preot burkinabez a fost răpit duminică în apropiere de Djibo, capitala provinciei Soum, din regiunea de nord a ţării, la graniţa cu Mali.Mai mulţi cetăţeni străini au fost de asemenea răpiţi în ultimele luni.

Italianul Lucas Tacchetto, de 30 de ani, originar din Veneţia, şi partenera sa canadiană de 34 de ani, Edith Blais, au fost daţi dispăruţi la mijlocul lunii decembrie în timp ce se aflau pe traseul Bobo-Dioulasso - Ouagadougou. Cuplul se afla într-o călătorie rutieră din Europa spre Africa de Vest, potrivit informaţiilor apărute în presa locală.

În septembrie 2018, un indian şi un sud-african care lucrau în sectorul minier au fost răpiţi de la mina de aur din Inata, în nord-vestul ţării.

În ianuarie 2016, australian Kenneth Elliot şi soţia sa Jocelyn, care conduceau o clinică de mulţi ani, au fost răpiţi la Djibo. Jocelyn a fost eliberată după un an de captivitate, dar soţul ei continuă să rămână ostatic.

Organizaţia teroristă Al-Qaida în Mali a anunţat, în decembrie 2018, suspendarea negocierilor pentru eliberarea a cinci ostatici, inclusiv a românului răpit în anul 2015 în Burkina Faso.

Gruparea Nusrat al-Islam wal Muslimin, considerată drept filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida, a transmis într-un video că nu va mai transmite înregistrări cu cei cinci ostatici, printre care se regăsește și românul Iulian Gherguț.

În înregistrarea difuzată de agenţia mauritaniană privată de presă Al Ahbar, care de obicei primeşte informaţii de la jihadiştii din Sahel şi Sahara, gruparea jihadistă a precizat că îi mai deţine în continuare şi pe franţuzoaica Sophie Pétronin, răpită în decembrie 2016 în oraşul Gao din nordul statului Mali, elveţianca Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 în oraşul Tombouctou, tot în Mali, călugăriţa columbiană Gloria Cecilia Naváez, răpită în urmă cu mai mult de un an şi jumătate dintr-o biserică situată într-o zonă rurală din nordul Mali, şi pe medicul australian Arthur Kenneth Elliott, răpit în urmă cu doi ani în Burkina Faso, arată Agerpres.

Gruparea a acuzat guvernele țărilor din care provin cei cinci ostatici că nu au făcut nimic pentru eliberarea lor. Jihadiștii au făcut referire la Kenneth Elliott, însă în același mesaj l-au menționat și pe Iulian Gherguț.