Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CSM o apără pe Laura Codruța Kovesi. Cererea judecătoarei Baltag, respinsă

Wednesday, 22 November 2017, 10:10 Sursă: REALITATEA.NET

Judecătoarea Gabriela Baltag a cerut, în plenul CSM, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a se verifica dacă prezenţa procurorului-şef al DNA şi a altor magistraţi la dezbaterile organizate de Grupul pentru Dialog Social, în care s-au discutat aspecte cu caracter politic, respectă obligaţiile statutului.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins miercuri solicitarea judecătoarei Gabriela Baltag de suplimentare a ordinii de zi pentru discutarea unei eventuale sesizări a Inspecţiei Judiciare, care să verifice dacă prezenţa procurorului-şef al DNA şi a altor magistraţi la dezbaterile organizate de Grupul pentru Dialog Social, în care s-au discutat aspecte "cu caracter politic", respectă obligaţiile statutului, informează agerpres.ro.  

"Mă număr printre cei invitaţi. (...) Discuţia noastră, pledoaria noastră a vizat exclusiv aspecte tehnice legate de consecinţele legilor Justiţiei, menţionate în avizul negativ pe care CSM l-a dat. Nu am nicio problemă, poate să fie sesizat oricine, nu am participat la dezbateri cu caracter politic. Nu voi participa niciodată, nici măcar indirect. (...) Chiar după ce am văzut lista de invitaţi am ales să rămân, pentru că mi se pare corect public şi asumat să transmit mesajul CSM în legătură cu legile Justiţiei şi am încercat să expun lucruri pe care eu, personal, le consider dăunătoare, chiar dacă unele dintre ele nu au prezentat interesul la care mă aşteptam. (...) Cred că fiecare judecător sau procuror ştie să îşi menţină echilibrul aparent şi pe fond în legătură cu întâlnirile în care participă şi să nu intre în discuţii, să nu alimenteze sub nicio formă acele discuţii care pot avea o altă tentă decât limita pe care o permite cadrul deontologic", a spus Bogdan Mateescu.

La rândul său, judecătoarea Andreea Chiş a precizat că la dezbatere au fost invitaţi toţi membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

"Când am primit această invitaţie, am întrebat cine sunt cei invitaţi şi am aflat că toţi membrii CSM au fost invitaţi să participe la această dezbatere. Eu v-am comunicat doamnă preşedinte (Mariana Ghena, preşedintele CSM - n.r.) că intenţionez să particip la această dezbatere. Rezultă din înregistrare că au fost invitaţi şi membrii Comisiei speciale care a redactat draftul pe actul normativ, însă nu au venit. A fost invitat şi ministrul Justiţiei, însă n-a venit. (...) Consider important să ne asumăm ce spunem. N-am făcut decât să exprim poziţia majorităţii exprimată prin avizul negativ. Nu m-am abătut sub nicio formă de la alte exprimări publice, întotdeauna am anunţat preşedintele. Nu am încălcat absolut cu nimic profesia de magistrat, nu mă tem de nicio cercetare a Inspecţiei Judiciare", a subliniat Andreea Chiş.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL