Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ultimatum pentru Guvern. Federația Sanitas amenință cu declanșarea grevei

Friday, 13 November 2020, 20:35 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, întrunit în şedinţă de urgenţă vineri, 13 noiembrie 2020, a analizat stadiul negocierilor pentru soluţionarea revendicărilor membrilor noştri de sindicat aflaţi în acţiuni revendicative de mai bine de o lună şi, de mai bine de 8 luni în prima linie a luptei cu noul virus SARS-COV-2. În urma analizei făcute (...) şi având în vedere proiectele documentelor legislative care urmează să reglementeze acordarea unor drepturi salariale caracteristice situaţiei epidemiologice în care ne aflăm din cauza răspândirii noului virus SARS-COV-2, documente cu care nu putem fi de acord în forma care ne-a fost prezentată, a hotărât ca Federaţia SANITAS din România să desfăşoare următoarele acţiuni sindicale: luni, 16 noiembrie 2020, reprezentanţii organizaţiilor judeţene SANITAS vor depune lista de revendicări a membrilor noştri la Instituţia Prefectului fiecărui judeţ din ţară; marţi, 17 noiembrie 2020, în intervalul orar 11.00 - 13.00, vom picheta sediul Guvernului României. Dacă, până în data de 20 noiembrie 2020, discuţiile cu autorităţile nu se vor concretiza în documente care să detensioneze situaţia din cele două sisteme pe care le reprezentăm, începând cu data de 23 noiembrie 2020 vom începe acţiunea de strângere de semnături în toate unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, pentru declanşarea conflictului de muncă la nivel naţional”, precizează organizaţia sindicală într-un comunicat.

Reprezentanţii Federaţiei SANITAS cer termene rezonabile şi soluţii realizabile. ”Dacă soluţiile vor întârzia în continuare să apară pentru a contribui la readucerea păcii sociale în sistemele pe care le reprezentăm, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noştri”, transmit aceștia.

Sindicaliștii cer, printre altele, aplicarea sporului de până la 30% pentru toată perioada stării de alertă și aplicarea unitară și continuă a sporului de epidemie în toate unitățile nominalizate în Ordinul M.S. nr. 555/2020, pentru toți salariatii care îndeplinesc conditiile. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, relansarea dialogului social real la toate nivelurile, acordarea, din ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022 întregului personal din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială și calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială sunt alte cerințe ale sindicaliștilor. 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL