Turcia: SUA, "iresponsabile" pentru recunoaşterea genocidului armean

Thursday, 12 December 2019, 23:53 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Realitatea.NET

Turcia ameninţă Statele Unite după ce Senatul american a adoptat, joi, o rezoluţie care recunoaşte genocidul armean. Ankara, care a respins termenul de "genocid", avertizează Washingtonul că "pune în pericol viitorul relaţiilor bilaterale" între Turcia şi SUA, relateaza AFP, preluata de Agerpres."Comportamentul anumitor membri ai Congresului american dăunează relaţiilor turco-americane (...) Rezoluţia americană care a trecut astăzi în Senat pune în pericol viitorul relaţiilor noastre bilaterale", a postat pe Twitter directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, potrivit Agerpres.

Senatul american a adoptat joi , in unanimitate, o rezolutie privind recunoasterea genocidului armean, după ce Camera Reprezentanţilor a luat o decizie similară cu o majoritate zdrobitoare, un vot care a provocat şi el reacţia vehementă a Turciei.

Textul face apel la "comemorarea genocidului armean" şi la "respingerea tentativelor (...) de a asocia guvernul american la negarea genocidului armean", în cadrul unei rezoluţii nelegislative care a fost anterior blocată de mai multe ori în Senat de aliaţii republicani ai preşedintelui Donald Trump.

Nimeni nu s-a opus joi adoptării rezoluţiei, propusă de democratul Bob Menendez.

"Sunt fericit că această rezoluţie a fost adoptată într-o epocă în care există încă supravieţuitori ai genocidului care vor putea vedea că Senatul recunoaşte ceea ce au îndurat", a declarat senatorul Menendez în hemiciclu, în cadrul unui discurs pe care l-a întrerupt din cauza emoţiei.

Genocidul armean este recunoscut de circa treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor. Potrivit estimărilor, între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat pe atunci cu Germania şi Imperiul austro-ungar.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2019-12-13 04:11:38
Asa raspunde unul plecat cu sorcova la o realitate istorica !!!

Otomanii au practicat genocidul, extinctia in masa, discriminarea etnica si religioasa, atrocitatile impotriva celor ocupati, ... in mod real si constant. Nu e nimic ce pot nega. Copii furati si obligati sa moara pentru ei, femei violate si transformate in prostituate, barbati macelariti ...

Alte articole din: EXTERN