Tu îți știi IP-ul? Iată cum poți să îl afli ușor și repede

Friday, 28 June 2019, 14:41 Sursă: REALITATEA.NET

Dacă te-ai întrebat vreodată care este IP-ul tău, răspunsul este mai simplu decât ai fi crezut, dar soluția pentru a ajunge la el variază în funcție de dispozitivul folosit - laptop sau mobil.

Adaugă părerea ta

IP provine de la Internet Protocol și este o adresă specifică fiecărui echipament dintr-o rețea locală sau de pe internet. Indiferent dacă este vorba de un router, un laptop, o tabletă, un desktop, un smartphone, o consolă sau un Smart TV, atâta timp cât face parte dintr-o rețea are un IP.

IP-urile pot fi de mai multe tipuri sau generații. Într-o rețea locală, fiecare aparat are un IP de clasă locală. Poate fi de forma 192.168.1.123. Pe internet, toate dispozitive din rețeaua locală ies printr-un singur IP furnizat de operatorul de internet. Acela poate fi static (adică nu se schimbă niciodată) sau dinamic.

Cu browserul tău favorit, accesează adresa web whatismyip.com. În unele circumstanțe, accesând aceeași pagină web, poți vedea și IP-ul local. Dacă vrei să afli IP-ul de pe laptop, soluția este una care implică doar câteva secunde de comenzi de DOS. Pe sistemul Windows, apasă simultan pe tastele Windows + R. În noua fereastră, tastează CMD și confirmă inițierea comenzii cu Enter. Va apărea de îndată o fereastră de Command Prompt. În ea trebuie să tastezi "ipconfig" fără ghilimele și să apeși pe Enter. Imediat, îți vor fi oferite o serie de detalii tehnice, printre care se numără și IP-ul static al sistemului tău și IP-ul routerului din casă sau de la birou.

Dacă ai un iPhone sau iPad, trebuie să intri în meniul de Configurări sau Settings al aparatului. Fă un tap în partea de sus a ecranului pe Wi-Fi și apasă pe litera i din dreapta numelui conexiunii curente. Imediat, vei vedea adresa IP locală și adresa routerului prin care te conectezi la internet.

Dacă ai un dispozitiv Android, procesul este similar. Trebuie să accesezi meniul de Setăr sau Settingsi al gadgetului. Fă un tap pe secțiunea Wireless & Networks sau Rețele și optează pentru Wi-Fi, printr-un tap. Cu lista de rețele din preajmă pe ecran, accesează Advanced Wi-Fi. Acolo ar trebui să găsești IP-ul tău.

Sursă