Trump, Clinton și Nixon, cei trei președinți americani puși sub acuzare

Thursday, 19 December 2019, 11:03 Sursă: realitatea.net

 

CEI TREI PREȘEDINȚI AMERICANI PUȘI SUB ACUZARE. Trump, al treilea președinte american care trece prin procedura de „impeachment”

Pus oficial sub acuzare, republicanul Donald Trump devine al treilea președinte american care trece prin procedura de „impeachment”, după democratul Bill Clinton și republicanul Richard Nixon.

Dacă va fi condamnat şi de Senat, Donald Trump va fi demis oficial din funcţia de preşedinte al SUA, iar vicepreşedintele Mike Pence devine cel de-al 46-lea preşedinte SUA. Mandatul acestuia, ca președinte al SUA, se va termina ianuarie 2021. Senatul poate să îi interzică lui Trump să mai candideze din nou la preşedinţia SUA, în cazul în care va fi demis.

Procedura de „impeachment” a fost folosită până acum de două ori.

Procedura „impeachment”, care s-ar putea încheia cu demiterea actualului lider al SUA, a fost gândită ca o măsură de siguranță, pentru situațiile în care președinții ar abuza de puterea enormă de care dispun sau s-ar fi dovedit incapabili să-și îndeplinească atribuțiile. Niciun președinte american nu a fost însă destituit până acum.

Înaintea lui Trump, au mai fost puşi sub acuzare preşedinţii Andrew Johnson (1865-1869) şi Bill Clinton (1993-2001), fără să fie condamnați de Senat. 

Andrew Johnson, succesorul lui Abraham Lincoln, a fost cel mai aproape de a fi demis. În 1868, democratul Andrew Johnson, devenit preşedinte după asasinarea lui Abraham Lincoln în 1865, a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor.

La doar trei ani de la încheierea Războiului Civil, el a intrat în conflict cu republicanii care au redactat 11 capete de acuzare. Susțineau că președintele nu-și îndeplinea îndatoririle constituționale.

Însă Senatul a eşuat la un singur vot atingerea majorităţii de două treimi care determină vinovăţia şi pe cale de consecinţă demiterea.

În 1974, republicanul Richard Nixon a demisionat pentru a evita o iminentă punere sub acuzare şi demitere de către Congres, când a devenit evident că încălcase grav Constituţia în afacerea Watergate.

Richard Nixon a folosit instituții ca Fiscul pentru a pedepsi sute și sute de persoane a căror singură vină era că se opuneau Administrației Nixon. Conștient cât de afectată era imaginea sa din cauza „Watergate”, când oamenii săi i-au spionat pe democrații aflați în opoziție, Nixon nu a riscat să fie destituit. A renunțat la funcție pe 9 august 1974.

Richard Nixon declara atunci: „Aș fi preferat să-mi duc mandatul la final, indiferent de agonia personală pe care ar fi implicat-o acest lucru, iar familia mea, în întregime, m-a îndemnat să fac acest lucru. Dar interesul național trebuie să primeze întotdeauna în fața considerațiilor personale. În consecință, voi demisiona din postul de președinte, mâine la prânz”.

În 1998, democratul Bill Clinton a fost pus sub acuzare pentru două delicte: sperjur în faţa unui juriu federal şi obstrucţionarea justiţiei (în afacerea Lewinsky). Votul din Camera Reprezentanţilor a fost unul pur partizan 221 - 212, republicanii votând pentru, iar democraţii împotrivă.

Bill Clinton a fost judecat de Senat, prezidat cu această ocazie de Preşedintele Curţii Supreme, dar l-a achitat, niciunul dintre cele două capete de acuzare neîntrunind cele 67 de voturi (din 100) necesare - voturile au fost 50 - 50 şi 45 - 55, deşi Republicanii erau majoritari.

Declarațiile contradictorii ale lui Bill Clinton în scandalul mandatului său i-au înfuriat și mai mult pe americani, de la conservatori și familiști la susținătorii feministelor.

Bill Clinton a recunoscut atunci, parțial, relația cu fosta stagiară Monica Lewinsky: „Nu am întreținut relații sexuale cu acea femeie, domnișoara Lewinsky. Într-adevăr, am avut o relație nepotrivită cu domnișoara Lewinski.”

În ciuda acuzațiilor și a scandalului extrem de mediatizat care a fost pe punctul de a-i destrăma familia, Bill Clinton a fost achitat de Senat.

PROCEDURA DE SUSPENDARE. Cum va decurge procedura de suspendare pentru Trump în Senatul american

Procedura de destituire divizează profund societatea americană: 45% doresc ca aceasta să conducă la revocarea preşedintelui, în timp ce 47% se opun, conform unui sondaj CNN-SSR.

Votul istoric de miercuri din Camera Reprezentanților a fost doar primul pas pentru începerea procesului de suspendare din funcție a președintelui Donald Trump, acuzat de abuz de putere și obstrucționare a legislativului. Procesul în sine va avea loc în Senat, la începutul anului 2020. Senatul va stabili dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat. În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit.

Articolul de inculpare a lui Donald Trump pentru abuz de putere a fost aprobat miercuri cu 230 de voturi „pentru” şi 197 „împotrivă”. Membrii Camerei au votat şi cel de-al doilea articol de inculpare a preşedintelui pentru obstrucţionarea Congresului, cu 229 voturi „pentru” la 198 „împotrivă”.

Senatul este dominat de republicanii din tabăra președintelui, iar Camera Reprezentanților de democrați. Pentru suspendare este nevoie de votul a două treimi din senatori. Astfel că, pentru ca Trump să fie demis și condamnat, este necesară o majoritate de două treimi dintre cei 100 de membri ai Senatului american. Acestora li se adaugă președintele Senatului, adică vicepreședintele în exercițiu Mike Pence, cel al 101-lea membru al Senatului. 

Procesul din Senat va fi condus de președintele Curții Supreme, John Roberts. Regulile acestei proceduri nu sunt clare și stabilite în scris, motiv pentru care președinta Camerei reprezentanților, Nancy Pelosi a lăsat de înțeles că ar putea amâna trimiterea capetelor de acuzare în Senat, pentru a negocia înainte modul cum se va desfășura procesul. De exemplu dacă vor fi chemați martori, așa cum doresc democrații.

Republicanii vor să evite amânarea procesului pentru primăvară sau chiar vară, când președintele Trump se va afla în plină campaniei electorală pentru prezidențialele din noiembrie 2020.

ACUZAȚIILE ADUSE LUI DONALD TRUMP

Democraţii au reţinut două capete de acuzare împotriva lui Trump în cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire): abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului

Acuzația de abuz de putere este legată de relația cu Ucraina: Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea rivalului său democrat, fostul vicepreşedinte Joseph Biden, în schimbul eliberării unui ajutor militar vital, de aproape 400 de milioane de dolari. Ceea ce, potrivit democraților din Congres, ar constitui un „troc” prin care președintele ar fi încercat să-și mărească șansele în alegerile prezidențiale de anul viitor. Și implicit, un abuz de putere.

Acuzația de obstrucționare a Congresului se referă la faptul că Trump le-a interzis colaboratorilor săi să apară la audierile din Camera reprezentanților și în general, a blocat orice colaborare a Casei Albe cu ancheta de „impeachment”.

 

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL