Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tinerii sunt dezamăgiți de democrație. Principala nemulțumire, legată de inegalități - studiu Cambridge

Tuesday, 20 October 2020, 10:28 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Potrivit studiului, tinerii născuți în perioada 1981 - 1996 sunt mai puțin satisfăcuţi decât generațiile din orice altă perioadă a ultimului secol, mai ales în Europa, America de Nord, Africa şi Australia.

Principala cauză a dezamăgirii lor faţă de democraţie este inegalitatea de avere şi venituri. Potrivit unor statistici, milenialii reprezintă, numeric, aproximativ un sfert din populaţia SUA, însă deţin doar 3% din averea totală. La aceeaşi vârstă, generaţia ”Baby Boomers” (perioada 1944-1964)  deţinea 21% din avere.

”La nivel global, generaţiile mai tinere nu sunt doar mai nesatisfăcute de performanţa democratică decât vârstnicii, ci şi mai nemulţumite decât generaţiile anterioare în etape similare de viaţă”, au transmis autorii studiului.

Tabloul este pesimist în SUA, Brazilia, Mexic, Africa de Sud, Franţa, Australia şi Marea Britanie. În schimb, în ţările central şi est-europene ieşite din comunism, precum Germania, și în Coreea de Sud, nivelul de satisfacţie al tinerilor a crescut.

Autorii studiului sugerează că presiunea pe care populismul o exercită asupra politicii mainstream ar putea, în realitate, să crească angajamentul democratic prin forţarea partidelor şi a liderilor de orientare moderată să inverseze tendinţa de declin, notează Agerpres. 

Studiul are la bază datele culese de la peste 4,8 milioane de respondenţi din 160 de ţări.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL