Solstiţiul de vară. Astăzi este cea mai lungă zi a anului

Sunday, 21 June 2015, 09:39 Sursă: REALITATEA TV

Solstiţiul de vară. Astăzi, la ora 19.38, soarele se va afla la cea mai mare înălţime deasupra orizontului. Un alt moment important va avea loc pe 30 iunie. Se va adăuga o secundă la timpul oficial, pentru a sincroniza ceasurile atomice cu rotaţia Pământului. Măsura a fost luată şi în 2012, iar atunci mai multe site-uri de pe internet şi sisteme GPS au afişat erori. Experţii nu exclud să fie probleme şi de această dată.

Solstiţiul de vară, momentul de la care zilele vor începe să scadă, iar nopţile să fie tot mai lungi, este asociat cu tot felul de tradiţii şi superstiţii.

În trecut era considerat momentul purificării prin apă şi foc, un timp când practicile magice deveneau potente, iar spiritele pământului și cerului păşeau printre oameni. Solstițiul de vară era considerat favorabil unor schimbări din dragoste, prosperitate sau sănătate. Energia solstițiului de vară era considerată a fi o energie a pasiunii, vitalității, creativității și belșugului.

La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată în ziua de 24 iunie. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zânele bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu zănele rele, Rusaliile.

Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste. Coronițele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nuntă în vară, în cazul în care erau găsite dimineața acoperite de rouă. Iar florile culese de Sânziene, așezate sub pernă, le puteau ajuta pe fete să își vadă în vis viitorul soț.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL