Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scenariul 4 în România! Dr. Rafila: ”Nu există nicio țară în lumea asta care să facă față la o dezvoltare extrem de rapidă a acestei boli”

Saturday, 28 March 2020, 21:09 Sursă: Realitatea.NET

Întrebat dacă este România pregătită să facă față Scenariului 4 de pandemie cu coronavirs, care se apropie, dr. Rafila a avut un răspuns afirmativ, în funcție de evoluția virusului.

”Vă dați seama că nu există nicio tară în lumea asta care să facă față la o dezvoltare extrem de rapidă a acestei boli. Răspunsul la întrebarea dacă poate face față România la un eventual scenariu 4 este următorul: în acest moment suntem pregătiți, dar nu putem să anticipăm cum va evolua boala. Putem să ne dorim ca toată lumea să încerce să respecte restricțiile impuse de autorități, să respecte regulile de igiență și de protecție individuală și atunci numărul de cazuri noi care apar zilnic nu va depăși capacitatea sistemului de sănătate. Și depinde unde se va întâmpla asta, pentru că din punct de vedere al sistemului de sănătate stăm foarte diferit. Dacă discutăm de București, avem foarte multe spitale cu foarte mulți profesioniști, și discutăm de alte zone în care resursele sistemului de sănătate sunt limitate. Deci, răspunsul nu poate fi dat de nimeni și trebuie să fim pregătiți, să aducem resurse acolo unde este nevoie, să pregătim din timp un anume scenariu, cum ar fi cel de tratare a cazurilor cu forme ușoare în spații dedicate din afara spitalelor sau chiar la domiciliu, cum se întâmplă în alte țări. Nu are rost să suprasoliciți spitalele cu aceste cazuri, iar cazurile grave să nu aibă loc.

Întrebat când va fi vârful epidemiei în România, Alexandru Rafila a răspuns: ”Din nou este o opinie personală. Părerea mea că acest vârf, care nu înseamnă nu numărul total de cazuri, ci numărul cazurilor noi înregistrate zilnic, ar fi undeva spre sfârșitul lunii aprilie, la circa o săptămână, zece zile de la Sărbătorile de Paște.

Referitor la testarea bucureștenilor, dr. Rafila a explicat cum e oportună testarea în opinia sa.

”Nu cunosc amănunte legate de acest proiect, dar eu pot să vă spun cum se testează conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică categoriile care sunt incluse în definiția de caz. E  vorba despre persoanele simptomatice care au venit din străinătate sau au fost contacții unor persoane infectate, este vorba despre perslonalul medical care prezintă simptome, pacienții internați cu diverse infecții respiratorii pentru care nu avem altă cauză cunoscută. Astea sunt categoriile care se testează. Alte proiecte de testare... eu nu cunosc protocolul acestui proiect, eu pot să vă spun doar că există o metodologie a Organizației Mondiale a Sănătății care explică cum se fac studiile epidemiologice în cazul epidemiei cu noul coronavirus. Mai mult decât atât nu vreau să comentez. Eu consider că testarea trebuie să se facă conform protocolului Institutului Național de Sănătate Publică aprobat prin ordin al ministrului Sănătății”.

 

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-03-29 14:38:53
Roman

Deschideti centre de colectare cum era odata si o sa vederti rezultate...

2020-03-29 15:09:40
Iliescu i.

Cocalarii ăștia firar mama lor a dracului că acasă la mă-sa mînca mai bine.

Alte articole din: ACTUAL