Scarlatina la copii: Simptome, cauze, tratament şi prevenire

Wednesday, 15 February 2017, 23:46 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Odată cu venirea iernii, creşte simţitor riscul declanşării epidemiei de scarlatină, mai ales în rândul copiilor de până la 10 ani care sunt în colectivitate. Scarlatina este o boală extrem de contagioasă cauzată de infestarea cu streptococul beta-hemolitic de tip A.

Cauzele şi simptomele apariţiei scarlatinei la copii

Scarlatina se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii de streptococ la copiii sănătoşi. Boala debutează bursc, cu febră mare, după o perioadă de incubaţie de maximum 5 zile. De obicei, în perioada de incubaţie, nu este prezent nici un simptom.

După perioada de incubaţie apar cefaleele frontale (dureri de cap), dureri de gât, inflamarea amigdalelor, febră mare (care depăşeşte 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40), stări de vomă şi dureri abdominale.

Dacă copilul vostru acuză oricare dintre aceste simptome, mai mult are probleme de înghiţire şi este agitat, chiar dacă nu a apărut erupţia cutanată, trebuie să consultaţi un medic întrucât este suspect de scarlatină.

Erupţia cutanată arată iniţial că arsurile solare, apoi apar şi nişte mici umflături care dau senzaţie de mâncărime.

Primele zone afectate de această iritatie sunt faţa şi gâtul, singura zona “liberă” rămânând gura. Apoi se împrăştie pe piept şi spate, pentru că mai târziu să cuprindă tot corpul. De asemenea, pe limbă se va formă o crustă de culoare albă, amigdalele vor creşte în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toată perioadă erupţiei.

Unii copii mai pot prezenta frisoane, dureri în tot corpul, lipsa poftei de mâncare.

Citeşte continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE