Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sărbătoare, astăzi, pentru creștin-ortodocși. Mari sfinți sunt pomeniți în calendar

Saturday, 09 May 2020, 08:45 Sursă: Realitatea.net

Ortodoxe
Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaştelor Sf. Ier. Nicolae

Greco-catolice
Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor

Romano-catolice
Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic

Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 mai.

Prorocul Isaia a făcut parte din neamul regilor iudei şi era fiul lui Amos, frate al regelui Iudeei, Amazia.

S-a născut în Ierusalim şi a primit educaţie pe măsura statutului său, învăţând legea Domnului. S-a căsătorit cu una din fecioarele slujitoare la templu, numite prorociţe, scrie agerpres.ro.

Deşi făcea parte din casa regală a Ierusalimului şi putea să aibă multă bogăţie şi slavă, Prorocul Isaia pe toate acestea le-a trecut cu vederea pentru Dumnezeu şi împreună cu soţia sa cea plăcută lui Dumnezeu trăia în sărăcie de bunăvoie şi smerenie, în înfrânare mare şi în viaţa aspră a trupului.

Haina lui era un fel de sac făcut din păr, pe care îl punea pe trupul gol; una pentru smerenie, alta pentru omorârea trupului, iar alta, ca să dea oamenilor păcătoşi model de pocăinţă. Şi aşa îl ruga pe Dumnezeu pentru semenii lui.

A fost atât de bineplăcut lui Dumnezeu, încât s-a învrednicit a-L vedea şezând pe scaun înalt şi preaînălţat, Căruia împrejur Îi stăteau serafimii cei cu câte şase aripi, strigând: "Sfânt, sfânt, sfânt Domnul Savaot; plin este cerul şi pământul de slava Lui". Când prorocul Isaia a văzut aceasta, s-a umplut de spaimă şi a zis în sine: "O, ticălosul de mine, m-am învrednicit a vedea pe Domnul Savaot cu ochii mei, fiind om, având buze necurate şi petrecând în mijlocul poporului, cel ce are buze necurate" ("Vieţile Sfinţilor").

Prorocul Isaia a avut mai mulţi copii. Una din fiicele sale, Ofovia, s-a căsătorit cu împăratul Ezechie, iar din această însoţire s-a născut împăratul Manase, cel care l-a condamnat la moarte pe bunicul său, Sfântul Proroc Isaia.

Activitatea profetică a lui Isaia s-a desfăşurat în vremea regilor Asaria sau Ozia (809-757), Iotam (757-741), Ahaz (741-725), Hischia sau Ezechia (725-697) şi Manase (697-642).

În timpul domniei regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne, pentru aceasta a fost scos din cetate şi tăiat în două cu fierăstrăul de lemn.

În această zi se pomeneşte în Biserica Ortodoxă şi aducerea la Bari a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae.

În timpul împăratului grec Alexie şi a patriarhului Nicolae al Constantinopolului (1086-1111), moaştele Sfântului Nicolae din cetatea Mirei (astăzi localitatea Demre, în sudul Turciei) au fost ridicate şi depuse într-o biserică din oraşul italian Bari, situat pe coasta Adriaticii, în sudul Italiei.

Sfintele moaşte erau păstrate în Mira de mai multe secole până când au fost luate şi duse în Italia. Faima minunilor ce se petreceau la moaştele Sfântului Nicolae, răspândită de marinarii şi comercianţii ce poposeau în oraş, făcuse din acesta un centru de pelerinaj. Ridicarea de aici a sfintelor moaşte s-a făcut când cetatea Mirelor a fost pustiită, intrând sub stăpânirea otomană.

La Bari, moaştele au fost aşezate iniţial în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul". După mai mulţi ani sfintele moaşte au fost depuse în Catedrala Sfântului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola).

De atunci, s-a consemnat în calendarul creştin ortodox sărbătoarea aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae în ziua a noua a lunii mai, cinstindu-se prin această sărbătoare ambele aduceri: cea din Mira la Bari, şi cea din Biserica "Sfântului Ioan Botezătorul" în biserica nouă. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL