Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rusia nu rămâne indiferentă la decizia justiției turce referitoare la Hagia Sofia. Ce i-a transmis Vladimir Putin lui Recep Erdogan

Monday, 13 July 2020, 17:40 Sursă: Realitatea.net

Conform ZIARE.com, Vladimir Putin i-a atras atenția lui Recep Tayyip Erdogan asupra mesajelor publice de nemulțumire care vin din Rusia, asupra deciziei Turciei de a schimba statutul Hagia Sophia din Istanbul, potrivit MBS. Președintele turc a explicat în replică faptul că accesul la acest monument unic pentru patrimoniul mondial va fi garantat tuturor turiștilor, inclusiv creștinilor, iar conservarea relicvelor creștine va fi asigurată.

Discuția celor doi lideri vine în contextul în care vineri un tribunal din Turcia anulase statutul de muzeu al Bazilicii Sfânta Sofia, care ar urma să devină lăcaș de cult pentru musulmani. Consiliul de Stat turc a aprobat vineri cererea înaintată de mai multe asociații, anulând astfel o decizie guvernamentală ce data din 1934 și care conferea bazilicii Sfânta Sofia statutul de muzeu, a anunțat agenția de presă Anadolu.

Biserica Ortodoxă rusă a reacționat imediat avertizând că acest pas poate avea "consecințe grave pentru întreaga civilizație umană". Cu puțin timp înainte ca Erdogan să anunțe decizia sa, patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kiril, a insistat față de președintele turc să mențină statutul neutru al bazilicii, amintind că aceasta este "unul dintre cele mai mari monumente ale culturii crestine."


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL