Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Românii cumpără din nou electronice și electrocasnice

Monday, 18 August 2014, 12:00 Sursă: REALITATEA.NET

Luând în considerare evoluţia din prima jumătate a anului, cu creşteri de 8% în primul trimestru şi de 17% în cel de-al doilea, este foarte probabil ca valul ascendent să continue, notează raportul, citat de Mediafax.

Pe segmentul telecom, în perioada aprilie-iunie, vânzările nesubvenţionate de smartphones şi telefoane mobile clasice au depăşit cu 29% performanţa din acelaşi interval al anului trecut, atingând nivelul de 128 milioane euro.

Aceasta s-a datorat în principiu rezultatelor înregistrate de segmentul smartphone, cererea pentru telefoanele mobile clasice fiind din nou scăzută.

Vânzările de electronice au crescut în trimestrul analizat cu 27%, ajungând la 67 milioane euro.

"Trendul crescător a atins vârful în iunie, atunci când a înregistrat o creştere semnificativă pentru principalul sub-segment al electronicelor – televizoarele cu ecran plat - o performanţă ce a fost influenţată în mod pozitiv de Cupa Mondială FIFA", arată GfK.

Chiar dacă televizoarele au fost în lumina reflectoarelor, alte produse precum consolele de jocuri – puternic influenţate de lansări recente – au continuat cu o creştere de două cifre, comparativ cu T2 2013. Veşti bune vin şi din piaţa audio care a reuşit să oprească descreşterea şi să arate semne promiţătoare în cadrul segmentului de soundbars.

Al doilea trimestru al anului 2014 a adus o majorare de aproape 13% în sectorul electrocasnicelor mici, cu o valoare de 27 milioane euro, aproape toate categoriile înregistrând rate de creştere de două cifre, dar categoriile care au crescut semnificativ au fost uscătoarele de păr şi storcătoarele de fructe.

Principalele produse care au generat creşteri pe segmentul aparatelor de bucătărie au fost cele cu preţuri mai ridicate, precum: maşini espresso automate, roboţi de bucătărie şi storcătoare de fructe şi legume. O evoluţie bună în cadrul categoriei destinate confortului gospodăriei au avut-o şi produsele de nişă precum maşini de călcat şi aspiratoare roboţi.

După un început foarte greu în 2014, sectorul foto şi-a continuat trendul negativ, dar cu un ritm mai redus, de 18%, piaţa ajungând la 7 milioane euro. Diferenţa faţă de trimestrul al doilea al anului trecut este de 2 milioane euro. În primul trimestru, scăderea a fost de aproape 40% pe acest segment.

GfK notează că D-SRL-urile au avut o creştere uşoară de o cifră, în timp ce camerele foto compacte au suferit o scădere de două cifre, reuşind astfel să tragă piaţa în jos. Mai multe...


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL