Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

România, lovită de un val de AER POLAR! Vremea, schimbări DRAMATICE, răcire accentuată!

Monday, 22 October 2018, 09:34 Sursă: REALITATEA.NET

Valul de aer polar care s-a abătut peste ţara noastră a adus deja ninsori la munte. În restul ţării, se înregistrează o răcire accentuată a vremii, iar ploile au început să se instaleze pe arii extinse.

Potrivit meteorologilor, vremea rea se va menţine toată săptămâna.

În săptămâna care tocmai s-a încheiat, răcirea accentuată a dat de furcă. La munte, a fost necesară deja intervenţia echipajelor de deszăpezire. La peste 2.000 de metri altitudine, pe Transalpina, s-a aşternut deja un strat consistent de zăpadă.

"Răcirea vremii a survenit încă de pe parcursul zilei de duminică, în toate zonele ţării. În Banat şi în Crişana, valorile maxime s-au situat chiar sub cele normale ale perioadei, în timp ce în restul teritoriului s-au menţinut peste mediile multianuale. În mod normal, temperaturile maxime ar trebui să se situeze între 9 şi 15 grade, iar cele minime între -2 şi 9 grade, iar pe parcursul zilei de luni, dar şi al zilei de marţi, în jumătatea sudică a ţării, valorile vor urca şi spre 20 - 21 de grade, deci peste cele normale ale perioadei, în timp ce în partea de V, N-V, chiar şi în N Moldovei, acestea se vor situa în jurul celor normale. Schimbarea majoră survine încă din cursul serii, al nopţii de marţi spre miercuri, pe parcursul zilei de miercuri şi joi vom avea în acest interval parte de precipitaţii în toate zonele ţării, ploi în zonele joase, şi la munte, la peste 1.500 de metri altitudine, chiar şi lapoviţă şi ninsoare. De menţionat este că, tot în acest interval, intensificări ale vântului vor fi în toată ţara, cu viteze mai mari la munte, unde pe creste se vor depăşi 100 km/h, iar cea mai rece zi a săptămânii ar fi ziua de joi, când maximele nu vor depăşi 15 grade. În zona Capitalei, ne aşteptăm la valori maxime în jurul a 13 grade. De vineri încolo, se schimbă vremea atât ca aspect, cât şi din punct de vedere termic pentru că ne încălzim din nou, ajungem iar cu valori peste normele specifice perioadei, iar precipitaţiile vor fi în restrângere ca arie", a declarat, într-o intervenţie la Realitatea TV, Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Prognoza meteo pe trei zile

Luni, vremea va fi ușor mai caldă decât în mod obișnuit pentru această dată, cu maxime cuprinse între 12 și 19 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări și ploi pe arii relativ restrânse in vest si nord-vest iar la începutul zilei si în sud-vest. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare în regiunile sud-estice și doar cu totul izolat în rest. În zonele joase, dimineața, vor fi condiții de ceață.

În Capitală, dimineata 10...11 grade. Pe parcusrul zilei, temperatura aerului va avea valori ușor mai ridicate față de cele normale ale datei, cu o maximă în jurul valorii de 18 grade. Cerul va fi variabil. Vântul va avea ușoare intensificări.

Marţi, valorile termice diurne vor fi în general în jurul mediilor climatologice specifice perioadei, exceptând regiunile sudice și sud-estice unde vor fi putin mai mari decât în mod obișnuit. Cerul va fi variabil spre parțial noros și doar pe arii restrânse, în zona montană, vor fi ploi slabe, trecătoare. Temperaturile maxime se vor încadra între 11-12 grade in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei și 21 de grade la Giurgiu.

În Capitală, vremea va fi mai caldă decât în mod normal. 5-7 grade dimineata si 19-20 de grade la amiaza. Cerul, variabil, se va înnora începând cu orele serii. Vântul va sufla moderat, cu intensificări catre seară.

Miercuri, vremea se va răci față de marţi, mai accentuat în Transilvania. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 8 și 19 grade, cu valori mai scăzute în depresiunea din estul Transilvaniei spre 6 grade. Vântul va avea intensificări susținute în toată țara, cu viteze ce vor atinge 55...70 km/h și local 75...85 km/h. Vor fi ploi temporare pe arii relativ extinse. În zona de munte, în special la peste 1500 de metri, vântul va sufla tare și vor fi precipitații predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

În Bucureşti, vremea va intra într-un proces de răcire. 9 grade dimineaţa şi 16-18 grade la amiaza. Cerul va fi temporar noros și este posibil ca trecător să plouă slab. Vântul se va intensifica, cu rafale ce vor atinge 55...60 km/h, apoi va slăbi către seară în intensitate.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL