Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

România în Schengen: Aproape 200 de persoane semnalate de SIS, depistate de polițiștii români

Monday, 31 August 2015, 10:36 Sursă: REALITATEA.NET

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 198 de persoane, 52 de autovehicule, 14 documente, 4 plăcuţe şi 4 certificate de înmatriculare, care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

Autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen din octombrie 2010, iar din aprilie 2013, la cel de a doua generaţie (SIS II), sistem ce a devenit funcţional şi în România, la fel ca în celelalte state membre Schengen.

În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 21 - 28 august 2015, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 123 de persoane care fac obiectul unor semnalări în SIS. 

Poliţiştii români au pus în aplicare 7 mandate europene de arestare, au depistat 70 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 2 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate 40 de autoturisme ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, fiind ridicate 10 documente, 4 plăcuţe şi 3 certificate de înmatriculare, semnalate de statele membre.

Totodată, 75 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului Sirene.

Dintre acestea, 31 erau urmărite de Poliţia Română în baza unor mandate europene de arestare, 21 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 7 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Partenerii din statele membre au identificat în statele membre 12 autovehicule semnalate, 4 documente şi un certificat de înmatriculare, în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.

Biroul Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări, etc..

Sistemul informatic Sirene este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv SIS (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

SIS conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor Sirene constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/Sirene din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.

SIS II a început să fie dezvoltat în anul 2005, ca o variantă îmbunătăţită a SIS I, lansat în 1995 cu primele state semnatare Schengen.

Noile inovaţii în tehnologia informaţiei şi necesitatea identificării unor modalităţi mai eficiente în combaterea criminalităţii organizate şi gestionarea adecvată a migraţiei în Europa au determinat autorităţile de aplicare a legii să realizeze o variantă avansată a acestui sistem informatic poliţienesc.

SIS II include noi funcţionalităţi care vor ajuta autorităţile de aplicare a legii să realizeze un schimb de informaţii mai eficient în vederea asigurării securităţii spaţiului de justiţie, securitate şi libertate.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL