Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Revoluție 1989 | Nu s-a văzut la TV! Imagini rare - ultimul miting al lui Ceaușescu, din 21 decembrie 1989

Monday, 23 September 2019, 19:25 Sursă: CRISTIAN OTOPEANU

Autor: Realitatea.NET

Revoluție 1989 | Astăzi, realitatea.net vă prezintă imagini extrem de rare de la mitingul ținut de Nicolae Ceaușescu pe 21 decembrie 1989, în Piața Palatului, inclusiv cadre din momentul spargerii mitingului.

Totul, grație agenţiei naţionale de presă Agerpres, care a acceptat, anul trecut, să deschidă porţile istoricei sale arhive foto, pentru un demers jurnalistic realizat în exclusivitate de site-ul realitatea.net

Jurnalistul Cristian Otopeanu a avut acces, în premieră, în spațiile unde sunt depozitate negativele originale, inclusiv cele de la Revoluția din 1989. CLICK AICI PENTRU A VEDEA MATERIALUL!

VEZI AICI FOTOGRAFIILE DE ARHIVĂ CU NICOLAE CEAUȘESCU DE LA MITINGUL DIN 21 DECEMBRIE 1989!

POVESTEA MITINGULUI DIN 21 DECEMBRIE 1989

Ziua de 21 decembrie 1989 a reprezentat începutul sfârșitului pentru Nicolae Ceaușescu, cel care conducea țara din 1965, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ceaușescu a ținut în acea zi ultimul său miting, în fața a 100.000 de oameni, aduși special din uzine, fabrici și întreprinderi. Scopul? Să calmeze spiritele după protestele violente începute la Timișoara împotriva regimului comunist, să condamne acele manifestări și să promită oamenilor majorări salariale.

Cu o seară în urmă, Nicolae Ceaușescu a ținut un discurs televizat. Referindu-se la evenimentele de la Timișoara, a afirmat că "grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări și incidente, trecând la atacarea unor instituții de stat, distrugând și jefuind o serie de clădiri, de magazine, de clădiri publice, iar în ziua de 17 decembrie și-au intensificat activitatea împotriva instituțiilor de stat și de partid, inclusiv a unor unități militare".

Citeşte şi: REPORTAJ VIDEO REALITATEA.NET ÎN SEDIUL MAI! Cum arată acum biroul lui Nicolae Ceaușescu, liftul + acoperișul clădirii de unde a fugit cu elicopterul în 1989

Revoluție 1989 | Tot în acea zi de 20 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a cerut convocarea mitingului care avea să îi fie fatal. L-a chemat pe primarul Capitalei, Barbu Petrescu, și, în urma discuțiilor purtate inclusiv cu șefi ai instituțiilor responsabile cu asigurarea pazei și a securității, s-a luat decizia finală.

Drept urmare, pe 21 decembrie 1989, la ora 12:00, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au apărut în balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, actualmente sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Cei 100.000 de oameni adunați în Piața Palatului au ascultat, mai întâi, discursurile rostite de cei cinci reprezentanți ai oamenilor muncii. După aceea, a luat cuvântul Nicolae Ceaușescu. La exact un minut după ce a început să vorbească, s-a declanșat degringolada în mulțime.

Citește și: CUTREMURĂTOR! Ultimul interviu acordat de Valentin Ceaușescu!

Revoluție 1989 | Numeroși martori au afirmat că au auzit un zgomot insuportabil, echivalent cu cel produs de formații de avioane, elicoptere sau tancuri. Zgomotul ar fi provenit de la o sursă de bruiaj amplificată la maximum prin difuzoarele montate în Piață și în locurile adiacente. Specialiștii au susținut că acele trăiri ale oamenilor au fost provocate de emiterea la intensitate sporită a unor unde de joasă frecvență, sub pragul audibilului.

Revoluție 1989 |Totodată, au existat mărturii din care a rezultat că în mulțime au pătruns persoane înarmate cu bâte, care au penetrat cordonul de protecție și au început să lovească manifestanții. Mai mult, potrivit altor mărturii ale celor prezenți atunci în Piața Palatului, unii purtători de lozinci au scos lozincile și, cu cozile din lemn care aveau vârfuri ascuțite, au început să îi înțepe pe cei din jur, strigând, în același timp, "Fugiți! Ne omoară" și "Vin tancurile".

Un efect sonor a amplificat panica, determinând manifestanții să arunce tablourile, steagurile și lozincile. Mulțimea adunată s-a călcat pe picioare în încercarea de a părăsi Piața Palatului.

Revoluție 1989 | Nicolae Ceaușescu s-a oprit din discurs, iar Televiziunea Română a oprit transmisiunea directă. După câteva secunde, Ceaușescu a reluat cuvântarea, TVR a reluat transmisiunea LIVE, dar în Piață mai erau doar aproximativ 15.000 de oameni, conform informațiilor oficiale.

În după amiaza aceleiași zile, mii de oameni au început să vină în Piața Universității pentru a protesta contra regimului și a lui Nicolae Ceaușescu. Spre seară, în dreptul Hotelului Intercontinental, oamenii au ridicat o baricadă improvizată din mese și scaune, cu scopul de a împiedica acţiunile forţelor de represiune. Încercările de a înlătura baricada cu TAB-urile nu au dat rezultatul dorit, iar noaptea, în jurul orelor 23:00, s-a dat ordin ca baricada să fie spulberată cu ajutorul tancurilor și s-a tras în manifestanți.

Aceasta este, pe scurt, istoria mitingului din 21 decembrie 1989.

Site-ul realitatea.net va prezenta în episoadele viitoare noi fotografii de la Revoluția din 1989, majoritatea nepublicate, de la oameni care au surprins pe filmul de 35 de milimetri imagini unice și care au stat ascunse timp de 30 de ani. Toate imaginile vor proveni de pe negativele originale.

 

.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL