Puteri sporite pentru polițiști. Când pot folosi FORȚA și ce SCHIMBĂRI MAJORE aduce noua lege

Friday, 24 January 2020, 08:55 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

De la sfârșitul lunii ianuarie, 26 ianuarie 2020, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent. 

Poliţiştii pot intra într-o locuinţă fără acordul proprietarului, dacă au informaţii că cineva se află într-un pericol iminent sau dacă deţin informaţii că în respectiva locaţie se ascunde autorul unei infracţiuni grave sau un suspect de terorism. De asemenea, poliţiştii pot intra în locuinţe fără permisiune, fără să bată la ușă, şi în cazul în care există suspiciuni că o persoană decedată se află înăuntru.

De altfel, noua lege prevede şi amenzi mai mari pentru cei care refuză legitimarea. Amenda, care în prezent este de 500 de lei, poate ajunge și până la 1.500 de lei.

Puteri sporite pentru polițiști. Pe de altă parte, și poliţiştii au anumite reguli care trebuie să fie respectate atunci când se legitimează. Astfel, poliţistul se prezintă cu numele complet şi precizează şi secţia în care lucrează, atunci când se află în uniformă. Dacă este îmbrăcat civil, poliţistul îşi prezintă numele complet, unitatea de poliţie de care aparţine, precum şi legitimaţia sau insigna.

Amenzi mai mari vor primi şi cei care îşi deranjează vecinii. Dacă primiţi o amendă pentru tulburarea liniştii, iar poliţia este sesizată din nou în mai puţin de 24 de ore, amenda va fi de 3.000 de lei - dublu faţă de cuantumul din prezent.

Amenzile pentru tulburarea liniştii publice în cazul unei petreceri organizate într-un cort sau într-un alt spaţiu care nu este special amenajat pentru asta cresc de 4 ori, dacă poliţia este sesizată a doua oară. 

Noi drepturi și atribuții pentru POLIȚIȘTI. Când pot folosi FORȚA

În plus, noua lege pune la punct și detaliază precis următoarele aspecte: 

- conducerea la secție: vom ști exact care sunt motivele și circumstanțele în care putem fi duși la secție și ce drepturi și obligații avem în acest caz

- folosirea forței: se explică în mod clar situațiile care impun folosirea forței și cum se va face acest lucru

- obligația de a sesiza direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului

- asigurarea protecției persoanelor vulnerabile

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-24 12:35:04
Balarii pentru asuprirea popirului, infeactorii ramin protejati !!

Se da amenzi si se foloseste forta ! Dar ei tot vin doar la plingere si fac anchete la ani lumina de la data infractiunii, infractorii tot se pot “impaca” cu victimele si scapa cu cazuerul curat, cei cu bani pot cere “expertise” care de care mai fistichii, ... adica niste mari zerouri ...

Alte articole din: SOCIAL