Coronavirus - România: 508345 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Premiul Nobel pentru Literatură 2015: ce şanse are Mircea Cărtărescu anul acesta

Thursday, 08 October 2015, 11:20 Sursă: REALITATEA.NET

Autorul român Mircea Cărtărescu deţine o cotă egală - 50 la 1 - cu cele atribuite unor scriitori celebri, precum Hilary Mantel, Umberto Eco, Salman Rushdie, Margaret Atwood şi George R.R. Martin, în ceea ce priveşte şansele de a câştiga premiul Nobel pentru literatură pe 2015.

Dintre cele 198 de propuneri, Comitetul Nobel a reţinut cinci finalişti şi a studiat în amănunţime operele acestora. Din Comitetul Nobel pentru Literatură fac parte membri ai Academiei Regale Suedeze, profesori de lingvistică şi literatură de la diverse universităţi de prestigiu, dar şi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură din anii precedenţi.

Ca în fiecare an, casele de pariuri din Marea Britanie acordă cote scriitorilor creditaţi cu şanse reale de a câştiga premiul Nobel pentru literatură. Astfel, potrivit casei Ladebrokes, pe primul loc în rândul favoriţilor din acest an se află scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici, cu o cotă de 3 la 1.

Pe locurile următoare se află scriitorul japonez Haruki Murakami şi scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o, ambii cu o cotă de 6 la 1, potrivit Mediafax. Locul al treilea, prin prisma cotei alocate (10 la 1) este împărţit de trei scriitori: norvegianul Jon Fosse şi americanii Joyce Carol Oates şi Philip Roth.

Mircea Cărtărescu se află într-o companie selectă din acest punct de vedere, având o cotă de 50 la 1, la egalitate cu un grup numeros de scriitori, în rândul cărora se remarcă autori celebri pe plan mondial, precum Hilary Mantel, Colm Toibin, Umberto Eco, Salman Rushdie, Don Paterson, Margaret Atwood, Ian McEwan, Michel Tournier şi George R.R. Martin.

Scriitorul român a primit cote similare şi din partea altor case de pariuri cunoscute, precum Nicerodds, Paf şi Unibet.

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat la momentul respectiv Comitetul Nobel.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL