Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Premieră în procesele cu băncile: Un bucureștean obține în instanță suspendarea plății ratelor

Thursday, 26 March 2015, 20:16 Sursă: REALITATEA.NET

Bărbatul, din București, a contractat creditul, în anul 2008, el împrumutând de la bancă aproximativ 80.000 de franci elvețieni, a explicat avocatul acestuia, Marius Coltuc.

În ultima perioadă, ca un efect al creșterii francului elvețian, bărbatul avea de plătit, lunar, în jur de 3.000 de lei, rata fiind, astfel, cu mult mai mare față de momentul la care a încheiat contractul. În această situație, el a dat în judecată banca și a reclamat clauzele abuzive, cerând restituirea banilor, pe care i-a dat în plus. Procesul acestuia se afla pe rolul Tribunalului București.

În paralel, bărbatul a cerut instanței, respectiv Tribunalului București, într-o acțiune separată, prin ordonanță președințială, suspendarea plății ratelor bancare, până la soluționarea primului proces. În urma analizării probelor, Tribunalul București a admis cererea de ordonanță președințială.

"Dispune suspendarea executării obligației de plată a ratelor lunare aferente contractului de credit și de garanție, până la pronunțarea asupra fondului cauzei", a stabilit Tribunalul București.

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, motiv pentru care bărbatul nu va mai plăti ratele, până când nu va exista o decizie, în dosarul de fond.

"Aceasta este o noutate absolută, care va putea crea un precedent", a precizat avocatul.

Codul de Procedură Civilă prevede că instanța poate, prin ordonanță președințială, "să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept, care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara, precum și pentru înlăturarea piedicilor care s-ar ivi cu prilejul unei executări".

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL