Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

POSTUL PAŞTELUI 2014. Alege isteţ alimentele de post

Monday, 03 March 2014, 14:53 Sursă: REALITATEA.NET

POSTUL PAŞTELUI 2014.

Iată că există mâncăruri delicioase, sănătoase şi variate şi în rândul celor de post. Important este să ştii să le alegi şi să le combini ca să te saturi şi să primeşti tot necesarul de vitamine şi de minerale.

Combină fasolea cu porumb

Fasolea uscată, năutul şi mazărea sunt leguminoase valoroase în perioada postului, a căror proteină o poate substitui pe cea din carne.

În plus, aceste leguminoase au un efect benefic asupra inimii şi a arterelor. Cea mai sănătoasă este fasolea iahnie sau sub formă de ciorbă, nu bătută.

Boabele de fasole pisate au un indice glicemic mai mare decât cele rămase întregi. Adică după ce mănânci fasolea bătută, glicemia îţi creşte mult mai repede decât după iahnie.

Un indice glicemic mare înseamnă şi kilograme mai multe. Ca să te saturi, poţi combina leguminoasele cu porumb, cartofi sau cu paste (alimente care conţin carbohidraţi-amidon).

În această combinaţie, protei­na din fasole este mai bine asimilată în organism.

Soia, sub formă de lapte şi de brânză

Soia este o alegere bună în post şi nu numai. Studiile au arătat că la bărbaţi previne bolile de prostată, iar la femei inhibă apariţia osteoporozei. Ca şi fasolea, soia este toxică în stare crudă sau dacă nu este preparată corespunzător.

Atunci, de ce să depui efort cu fiertul, când în comerţ se găseşte soia sub diverse forme: şniţele, cuburi. De asemenea, poţi opta şi pentru laptele de soia ori pentru brânza tofu.

O alegere nesănătoasă sunt salamul şi cârnăciorii de post, care conţin o suită de E-uri. Atenţie! Foarte mulţi aditivi sunt şi în soia modificată genetic, aşa că alege produsele de soia care au menţiunea bio.

Soiurile modificare genetic nu au menţiunea aceasta pe etichetă. Zilnic, poţi consuma până la 200 de grame de soia.

Halvaua bună, din pastă de susan

Halvaua este un produs de care ne aducem aminte preponderent în post. Specialiştii atrag atenţia că este foarte bogată în calorii, aşa că nu mânca mai mult de 100 de grame pe zi.

Continuare pe clicksanatate.roVezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL