Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Organizaţiile feministe somează POLIŢIA: „Ne-am săturat să nu putem merge liniștite pe stradă!"

Friday, 24 October 2014, 08:56 Sursă: REALITATEA.NET

PANDORA'S a prezentat scrisoarea în care semnatarii prezintă şi scopul marşului împotriva hărţuirii cotidiene împotriva femeilor, dar şi cazul incredibil în care un hărţuitor a agresat o participantă. Au o fotografie a agresorului şi cer rezolvarea din partea autorităţilor competente:

 

Scrisoare deschisă către Poliția Capitalei

Inspectoratul General al Poliției Române

Ministerul Afacerilor Interne

 

“Nu mă simt flatată să fiu agresată!” Cerem autorităților în drept să cerceteze cu maximă diligență cazul de agresiune fizică petrecut pe 19 octombrie în Piața Romană din București, în care un bărbat necunoscut a acostat o femeie și apoi a agresat-o fizic în momentul în care aceasta a reacționat verbal și a încercat să-l fotografieze. Cerem demararea unei campanii de prevenire cu privire la hărțuirea sexuală a femeilor în spațiile publice!

Pe data de 19 octombrie a avut loc în București un marș de solidarizare împotriva hărțuirii stradale. Acest marș s-a dorit un semnal de alarmă către autorități și public cu privire la comportamentele agresive, verbale și fizice, la care sunt supuse femeile în spațiul public bucureștean. Pe traseul Calea Victoriei – Parcul Izvor circa 100 de participante și participanți au scandat mesaje care să evoce realitatea cotidiană a agresiunilor stradale asupra femeilor. „Ne-am săturat să nu putem merge liniștite pe stradă! Ne-am săturat să tolerăm la tot pasul atingeri nedorite și/sau jigniri de genul „pisi”, „păpușă”, „ce țâțe ai”, „curvo!” etc. de la bărbați hărțuitori. Ne-am săturat să nu putem riposta fiindcă automat suntem considerate isterice, fiindcă „nu știm să primim un compliment” sau să fim lovite atunci când luăm apărarea altor femei hărțuite!” – au arătat participantele în manifestul marșului.

La câteva ore de la marșul împotriva hărțuirii stradale, una din participante a fost victima unei agresiuni pe stradă. Un bărbat necunoscut i-a adresat cuvinte obscene, a tras-o de păr și a lovit-o cu pumnul în față în momentul în care ea a încercat să-i facă o poză cu telefonul. (îtreaga poveste aici) Agresiunea s-a petrecut în zona Pieței Romane. Victima a depus plângere la secția 1 de Poliție, declarația ei fiind înregistrată cu nr. 1610158/20.10.2014. Ulterior victima a publicat fotografia individului pe o rețea socială în speranța că cineva o va ajuta să-l identifice pe agresor.

 

În decursul ultimelor zile s-au strâns mai multe mărturii în mediul online de la persoane care au declarat că îl cunosc pe agresor ca fiind un biciclist cu comportament agresiv față de femei. Într-un articol pe un blog, datat septembrie 2012, o femeie povestește cum a avut o altercație cu un biciclist care-i adresase cuvinte urâte și vulgarități în zona Pieței Romană. Autorul agresiunii de atunci are aceleași semnalmente ca cel care a comis agresiunea recentă.Toate aceste date au fost depuse de victimă la dosarul cazului instrumentat de polițiștii de la Secția 1.

 

Rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală” cere autorităților în drept și mai ales Poliției Capitalei să facă toate demersurile necesare pentru a cerceta acest caz, pentru a identifica agresorul și a-l trimite în judecată. De asemenea, cerem autorităților în drept o campanie de alertare a populației asupra acestui individ în particular și asupra hărțuirii stradale a femeilor mai general, astfel încât femeile să se poată bucura de spațiile orașului fără temeri, fără compromisuri și fără planuri de rezervă făcute de acasă. Acest caz recent ne arată că  din pacate strada nu este un loc sigur pentru femei. Hărțuirea stradală afectează drepturi fundamentale ale omului precum dreptul la liberă circulație al femeilor, dreptul la exprimare și dreptul la participare în spațiul public.

„Nu mă simt flatată să fiu agresată” rămâne o formulă pe care o adresăm ca organizații pentru drepturile femeilor, autorităților în drept, dorind astfel să impulsionăm acțiunile poliției în identificarea agresorilor sexuali, acțiunile justiției în pedepsirea acestora, cât și ale altor autorități publice pentru a realiza campanii de informare, astfel încât comportamentul violent fizic sau verbal față de femei – indiferent dacă agresiunile au loc în spațiul public sau privat – să nu mai fie tolerat.

Organizații semnatare membre ale rețelei informale „Rupem tăcerea despre violența sexuală”

Asociația Transcena

Institutul Est European de Sanatatea Reproducerii

Asociația Front

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Asociația E-romnja

Societatea de Analize Feministe AnA

Centrul Filia

Asociația Artemis

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen ( A.L.E.G.)

Asociația ACTEDO


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL