Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

O nouă sărbătoare în calendar: Ziua Familiilor cu mai mulți copii, propusă de deputatul Matei Dobrovie

Thursday, 05 November 2020, 21:04 Sursă: realitatea.net, basilica.ro

Autor: Ioana Stanescu

 

„Familiile numeroase contribuie la dezvoltarea echilibrată, la susținerea natalității și la redresarea demografică a oricărui stat, ocupându-se de îngrijirea și educarea viitoarelor generații de forță de muncă”, a explicat inițiatorul, deputatul Matei Dobrovie, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că familiile numeroase au în mod obișnuit cheltuieli mai mari în gospodărie, iar în contextul pandemiei de coronavirus au devenit printre cele mai vulnerabile.

„În anul 2020, proclamat de Patriarhia Română drept Anul omagial al pastorației părinților și copiilor, este binevenită o inițiativă de celebrare a familiilor numeroase care să marcheze importanța pe care statul o acordă familiilor cu mai mulți copii și care să recunoască oficial contribuția lor la progresul societății și al economiei”, a mai afirmat Matei Dobrovie.

Inițiativa prevede ca legea să fie marcată prin manifestări publice și evenimente culturale realizate cu implicarea autorităților, dar și a societății civile și a lăcașurilor de cult.

Proiectul deputatului liberal privind adoptarea Zilei Familiilor cu mai mulți copii a fost adoptat de Senat pe 21 septembrie, acum fiind depus la Camera Deputaților pentru dezbatere. Inițiativa include și familia monoparentală și familia cu părinții necăsătoriți, „termeni” prevăzuți la art. 2. Potrivit textului inițiatorului, „se consideră familie numeroasă aceea constituită din soț, soție și trei sau mai mulți copii minori aflați în grija și întreținerea acestora, care locuiesc împreună”, potrivit alin 1, art. 2.

Pe lângă această „Zi a Familiilor cu trei sau mai mulți copii”, propusă pentu 28 octombrie, famimlia mai este sărbătorită prin Ziua Internaţională a Familiei, pe 15 mai, iar o altă zi dedicată familiei creștine în Biserica Ortodoxă este și prima duminică după 1 iunie - „Duminica părinților și copiilor”.

Matei Dobrovie a inițiat și un proiect de lege care cuprinde mecanisme de acordare de facilități pentru familiile numeroase. Proiectul beneficiază de susținerea unor parlamentari din tot spectrul politic, mai scrie basilica.ro.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL