Coronavirus - România: 33585 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO Nouriel Roubini, avertisment sumbru post-COVID: Economia globală merge spre COLAPS

Monday, 15 June 2020, 16:19 Sursă: realitatea.net, Realitatea PLUS

 

Nouriel Roubini spune că actuala criză depăşeşte Marea Depresiune din anii 1930. Economia mondială s-a prăbuşit, în câteva săptămâni, şi numai în Statele Unite peste 40 de milioane de oameni sunt şomeri. Mulţi dintre ei sunt tineri şi aparţin ”Precariatului” urban, noua clasă muncitoare care trăiește fără o securitate a locului de muncă.

„Avem o masă mare de oameni care au locuri de muncă precare, muncitori temporari, freelanceri, contractori, oameni care lucrează cu ora. Toate aceestea sunt lucruri nesigure și fragile”, este de părere Roubini.

Economistul nu crede într-o recuperare rapidă, în ciuda măsurilor de stimulare economică. Nici oficialii europeni nu sunt optimiști.

 „Cred că vom învăța câteva lucruri din această lecție. În 2008 am avut o criză majoră. Toată lumea spunea că se va schimba totul. Dar vedem că nimic nu s-a schimbat”, a declarat raportorul pentru Buget din Parlamentul European, Pierre Larrouturout.

Teoria lui Roubini este întărită și de alți analiști și economiști de peste ocean. Crearea de locuri de muncă în luna mai a fost de numai 2,4 milioane, după ce 42 de milioane de persoane şi-au pierdut joburile în ultimele luni, în SUA. Iar rata şomajului real este mult mai mare decât cea măsurată oficial.

 „Am închis toată economia, am avut acest colaps al locurilor de muncă și al producției. Acum că vom redeschide economia este greu de spus că ne vom reveni. Va dura foarte mult să ne revenim”, a spus Lakshman Achuthan, Institutul American de Cercetare Economică.

Nouriel Roubini spune că marile corporaţii, băncile şi companiile din tehnologie vor supravieţui crizei, cu ajutorul statului, pentru că vor face concedieri, vor reduce costurile şi, în final, vor avea şi mai multă putere pe piaţă decât înainte. Dar companiile mici şi mijlocii vor falimenta. 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL