Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, aşteaptă sentinţele în alte trei dosare penale

Saturday, 18 October 2014, 16:14 Sursă: REALITATEA.NET

Cele trei dosare în care este implicat fostul director al CFR sunt încă în etapa în care sunt efectuate expertize financiar contabile. Mai exact, infracţiunile care l-au adus în faţa instanţei pe Necolaiciuc sunt abuzul în serviciu şi corupţia, iar faptul că fostul director al CFR ar fi prejudiciat compania cu aproximativ 56,7 milioane de euro i-a făcut pe procurori să redacteze alte trei rechizitorii, pe lângă cel care a fost deja confirmat de către Curtea de Apel Bucureşti, prin condamnarea sa la patru ani şi jumătate.

Astfel, în primul dintre aceste procese, Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată în 1 februarie 2008. De la primul termen, din 22 februarie 2008 şi până în prezent, au avut loc nu mai puţin 79 de termene, perioadă în care judecarea procesului s-a amânat de mai multe ori, motivele invocate fiind ca unii inculpaţi nu aveau avocaţi, din cauza lipsei raportului de expertiză a bunurilor mobile sau pentru că a trebuit sesizată Curtea Constituţională. În acest dosar, fostul director general al Companiei Nationale a Căilor Ferate Române a fost trimis în judecată cu acuzaţia de implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro.

La patru luni de la prima trimitere în judecată, procurorii au finalizat un al doilea rechizitoriu, iar în 24 iunie 2008 Mihai Necolaiciuc a fost deferit din nou justiţiei. Primul termen a a vut loc în 7 octombrie 2008, iar pe parcursul celor 75 de termene s-a discutat pe marginea unei expertize întocmite de experţi judiciari, inculpaţii din dosar ridicând mai multe obiecţiuni împotriva acesteia, motiv pentru care procesul s-a amânat de mai multe ori. Mai exact, în acest al doilea dosar, Mihai Necolaiciuc este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dar şi de faptul că a utilizat subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în urma acţiunilor sale prejudiciind CNCFR cu circa 35,5 milioane de euro. Mai exact, procurorii spun că între 17 iulie 2000 şi 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de aceiaşi Mihail Gabriel Misir şi Viorica Olăeru, funcţionari din subordinea sa, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private.

Potrivit materialelor care au ajuns în instanţă, Mihai Necolaiciuc s-a specializat în achiziţii publice nelegale, motiv ce i-a adus un al trailea dosar penal, instrumentat tot de Direcţia Naţională Anticorupţie. Astfel, la un an distanţă de la prima trimitere în judecată, în 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu ajunge pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1, pionul central al actului de sesizare a instanţei fiind tot fostul director general al CFR.

 

Mai multe pe Mediafax.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL