Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Motivarea instanţei în Dosarul Microsoft. Sume exorbitante au ajuns la denunţători

Wednesday, 27 April 2016, 17:07 Sursă: REALITATEA.NET

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a motivat condamnările date, în primă instanţă, pentru fiecare din cei patru inculpaţi.

"Fiecare dintre ei (n.red. Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan şi Dumitru Nicolae) s-a ocupat până în cele mai mici detalii ca totul să se desfăşoare fără nici un impediment şi ca fiecare dintre inculpaţi să beneficieze de "răsplata activităţii lor", se arată în motivarea judecătorilor .

"În ceea ce priveşte cuantumul pedepselor ce urmează a fl aplicate inculpaţilor, Înalta Curte, Completul de trei judecători, apreciază că ele vor fi stabilite într-o proporţie corespunzătoare implicării fiecăruia dintre inculpaţi astfel cum s-a arătat şi în limitele obligatorii impuse de textele de lege aplicabile inculpaţilor şi care au dus la reducerea semnificativă a duratei pedepselor ce pot fî aplicate şi, de asemenea, cu respectarea principiului proporţionalităţii în ceea ce-1 priveşte pe inculpatul Ştefan Gheorghe, care nu a beneficiat de nicio cauză de reducere a pedepsei, fără a ignora însă faptul că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din aceste contracte cu licenţe Microsoft au fost martorii cumpărători de influenţă Florică Claudiu şi Dinu Pescariu, titularii de drept ai acestor contracte", conform instanţei.

În privinţa fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, condamnat la doi ani de închisoare, instanţa spune că, iniţial, acesta a încercat să creeze o aparenţă de legalitate cu privire la contractele de licenţiere, la care însă ar fi renunţat cu uşurinţă, spun judecătorii. Dorinţa de afirmare politică a avut câştig de cauză în faţa responsabilităţii pe care o avea în calitate de ministru.

Gabriel Sandu, 2 ani de închisoare

„Gabriel Sandu (fost ministru al Comunicaţiilor, n.r.) a avut o încercare de a crea o aparenţă de legalitate, la care însă a renunţat cu uşurinţă, dorinţa sa de afirmare politică fiind mai presus de rolul şi responsabilitatea pe care o avea în calitatea sa de ministru", se arată în motivarea instanţei.

 În privinţa lui Dumitru Nicolae, cel care a primit o pedeapsă de un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, judecătorii au considerat că acesta a avut o contribuţie redusă şi o putere mică în influenţarea factorilor de decizie care puteau fi implicaţi în semnarea contractelor de licenţiere.

Dumitru Nicolae, 1 an şi 6 luni cu suspendare

"În aprecierea criteriilor de individualizare va fi avută în vedere contribuţia redusă şi lipsa de putere de decizie în a influenţa factori decizionali în încheierea contractului cu licenţe Microsoft din anul 2009 a inculpatului Dumitru Nicolae."

În ceea ce-l priveşte pe Dorin Cocoş, instanţa spune că acesta a fost liantul întregii afaceri, motiv pentru care a primit doi ani de închisoare cu executare. El s-a ocupat ca fiecare dintre cei implicaţi să-şi încaseze comisionul din afacere.

Dorin Cocoş, 2 ani de închisoare

„Contribuţia inculpatului Cocoş Dorin a fost aceea de a se asigura că fiecare dintre inculpaţii din prezenta cauză îşi va îndeplini partea de obligaţie în vederea încheierii contractului cu licenţe Microsoft, a stabilit contactele dintre inculpaţi şi martorii cumpărători de influenţă Florică Claudiu şi Dinu Pescariu, a avut grijă ca fiecare dintre inculpaţi să-şi încaseze comisioanele", conform instanţei.

 Cea mai mare pedeapsă a primit-o Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ - trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a luat în considerare faptul că acesta a fost cel care l-a influenţat pe fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, dar și atitudinea nesinceră, consideră judecătorii, pe care acesta a avut-o pe parcursul procesului.

Gheorghe Ştefan, 3 ani de închisoare

„Cu referire la inculpatul Ştefan Gheorghe, va fi avută în vedere poziţia din care şi-a exercitat influenţa asupra inculpatului Sandu Gabriel, rolul său major în a-l influenţa pe acesta (...) demersurile, diligenţele şi atitudinea constant proactivă în realizarea scopului final şi de asemenea atitudinea şi poziţia constant disimulatorie şi nesinceră abordată pe parcursul întregului proces penal", explică instanţa.

Sentințele în acest dosar au fost deja contestate, inclusiv de procurorii DNA, iar procesul se va relua la completul de 5 judecători al Curții Supreme.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL