Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ludovic Orban, OFICIAL din nou premier desemnat. PAȘII pentru formarea Guvernului

Thursday, 06 February 2020, 21:06 Sursă: realitatea.net

 

Decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis, prin care îl desemnează pe Ludovic Orban în funcţia de premier, a fost publicat joi seară, în Monitorul Oficial.

”Preşedintele României decretează: «Se desemnează domnul Ludovic Orban în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentrun a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art 103, alin 2 din Constituţia României, republicată»”, este textul apărut în Monitorul Oficial nr. 88, Partea I, din 6 februarie 2020

Klaus Iohannis a anunţat, joi seară, într-o declaraţie de presă, că-l desemnează din nou pe Ludovic Orban pentru a forma un guvern.

Anterior, preşedintele a avut consultări cu partidele parlamentare.

PAȘII PENTRU FORMAREA GUVERNULUI

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Constituția stabilește, la articolul 103, că:  1.Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament; 2. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului; 3. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Procedura prin care Parlamentul acordă votul de încredere pentru Guvern este descrisă în regulamentelecelro două Camere. Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului,

Astfel, pentru ca noul Guvern Ludovic Orban să fie învestit, este necesar ca minimum 233 de parlamentari să voteze „pentru”.

După acordarea votului de încredere, prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului, stabilește Constituția la articolul 104.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-02-06 21:55:38
+++ +++

Orban cel cu meclă de boschetar.

2020-02-06 22:12:04
Găscă Viorel

Dorim ca Parlamentul să tărăgăneze cît mai mult timp posibil votul unui premier.

2020-02-06 22:39:07
Elena Vijulie

Altul mai corupt ca ăsta nu ați găsit?

2020-02-06 23:21:06
Leonard

Mai javre comunistoide, inchideti ciocul ca poate-i trazneste cuiva prin cap sa organizeze vanatoare de mocofani comunisti si ati dat-o-n bara.

2020-02-07 06:47:48
Paine si circ in Romanica

Mamaligarii prosti mereu stau cu mana intinsa la minoritati sa-i conduca. Succesuri!

2020-02-07 07:15:12
Gheorghe HRISCU

Intreb. În ce articol din constituție (sau altă legislație) scrie că PARNAMENTARII AU DREPTUL SĂ NU VOTEZE?

2020-02-07 07:54:35
Radulea Gigi

PSD se indreapta cu pasi mari catre autodistrugere. Oribil partid, oribili conducatori are. Anticipat sau la termen, cand va sosi vremea, romanii vor respinge psd, indiferent ce vor vota.

2020-02-07 08:36:50
Paine si circ in Romanica

Imi pare putin rau dar nu ma pot abtine, Orban jagardea cersetoare de spagi, plicar neghiob , vesnic bugetar cu venituri de boschetar si cu trai zilnic ca un bugetar de lux din Russia, nu-si poate justifica nici macar pantofii din picioare ca si aia sunt tot din spaga luati, vine in intampinarea mamaligarilor prosti cu suflete de sclavi cu "modestia " caracteristica unui manipulator de talcioc ieftin. Succesuri.

Alte articole din: ACTUAL