Coronavirus - România: 4057 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. VIDEO

Thursday, 06 February 2020, 17:33 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Cristian Otopeanu

Redăm pe realitatea.net cele mai importante afirmații făcute de șeful statului în urmă cu puțin timp.

"Avem un PSD care se opune schimbarilor. Deci, un guvern care vrea sa miste lucrurile, pe de alta parte un PSD care doreste sa opreasca lucrurile", a spus Klaus Iohannis.

Apoi a continuat: "PNL a dorit sa aduca imbunatatiri legislatiei electorale, a vrut sa reintroduca alegerea primarilor in doua tururi. PSD nu a dorit, a depus motiune, iar motiunea a trecut".

"Solutia corecta in aceasta situatie este intoarcerea la electorat. Mai simplu spus, inseamna alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea optiune. Am prezentat partidelor aceasta optiune. Unii au fost de parere ca este bine, altii au fost de parere ca trebuie sa se consulte in partid. Este normal si pot sa inteleg ca este nevoie de discutii interne inainte de a se lua o decizie.

Dar, pana atunci, putem face urmatorul pas. Pasul concret este desemnarea unei persoane insarcinate cu formarea unui nou guvern. Asadar, dupa ce m-am consultat cu toate partidele, il desemnez pe domnul Ludovic Orban sa formeze un nou guvern", a mai spus Klaus Iohannis.

Vezi mai jos, în VIDEO, discursul rostit de șeful statului!

Mai jos este transcrierea integrală a declarațiilor făcute de Klaus Iohannis la Cotroceni:

"Bună seara!

Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun câteva concluzii pe care le-am tras.

În primul rând, să recapitulăm pe scurt. Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale, toate în interesul României și al românilor.

De asemenea, a dorit să repare greșelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte. Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări.

Deci, pe de-o parte un guvern care vrea să miște lucrurile, pe de cealaltă parte un PSD care dorește să oprească lucrurile.

Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. Partidul Național Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale cu privire la alegerile locale. În speță, a vrut să reintroducă, așa cum ar fi fost normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, moțiunea a trecut ieri. Astăzi avem consultări.

După părerea mea, asta am spus și aseară, repet astăzi: soluția corectă, în această situație, în care avem un guvern care dorește să miște lucrurile, opțiune confirmată de români la alegerile din anul trecut. Și românii doresc să se miște lucrurile. Pe de cealaltă parte, avem un PSD care încă este foarte prezent în Parlament. Întoarcerea la electorat este soluția corectă, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate.

Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal și pot să înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuții interne în forurile lor pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede.

Dar, până atunci, cred că putem să facem următorul pas. Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea a unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern.

Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament.

Vă mulțumesc!"

-----------------

Știrea inițială

Președintele Klaus Iohannis va susține la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă după consultările cu partidele parlamentare pe tema desemnării unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru.

Conform informațiilor site-ului realitatea.net, Klaus Iohannis îl va desemna premier tot pe Ludovic Orban.

Realitatea Plus și realitatea.net vor transmite LIVE discursul șefului statului, în care acesta va face anunțul oficial.

Ludovic Orban, Remus Pricopie şi Dacian Cioloș sunt cele trei propuneri de premier pe care le-a primit Klaus Iohannis, după consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare de la Palatul Cotroceni, care au avut loc cu începere de la ora 12:00.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-02-06 17:53:25
goidea gica

Constitutiea reglementeaza exact cine ar trebui sa formeze noul guvern si primministru dar constitutiea trebue respectata nu interpetata dup a bunul plac.

2020-02-06 18:29:37
Un alegator

O decizie de boss_chetar.

2020-02-06 18:39:59
Biju Calotă

Dacă propunerea lui e contestată la CCR presedintele potrivit tradiției nu tine seama de obiecțiile celor de acolo.

2020-02-06 18:52:56
trilulilu

Bai taranilor voi tineti cu ursu , mincaiati ce are intre picioare ca este de os sa aveti ce roade .

2020-02-06 19:15:08
Hamilton

Johanis cu oamenii lui din PNL+USR vor alegeri anticipate rapid înainte de 1Septembrie pentru nu a fi obligați la majorări financiare substanțiale de pensii, salarii și alocații așa cum vrea PSD, întrucât asa ceva nu convine stăpînilor lor multinationalele si corporațiile străine și locale.

2020-02-06 19:59:57
Moromete

Spre Ludovic al XVI-lea .., să moară bolșevicii de ciudă ! Poporul are întotdeauna dreptate ..spre urne ..tovarăși suntem în 2020 nu în 2016 ! Președintele cere ca poporul să decidă pentru că nu este o altă cale mai corectă . Poporul cere divorț față de psd !

2020-02-06 20:09:14
Puscarie

Cascadorii rasului...rasul e pe voi daca nu v-ati prins.

2020-02-06 20:18:31
marian

Știe cineva, seful jandarmeriei, care a participat la 10 august, a venit între timp din concediul medical ?

2020-02-07 06:45:29
Paine si circ in Romanica

Mamaligarii prosti condusi de minoritati nu pot fi decat sclavi pe plantatia moderna...

Alte articole din: ACTUAL