Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ludovic Orban, de Ziua Armatei: Militarii români contribuie, prin activitatea lor, la întărirea credibilității României pe plan extern

Sunday, 25 October 2020, 10:57 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”Ziua de 25 Octombrie o dedicăm, ca în fiecare an, tuturor celor care au îmbrăcat haina militară luptând în trecut pentru apărarea ţării şi celor care, astăzi, sunt prezenţi permanent la datorie pentru a asigura capacitatea defensivă a României la un nivel adaptat cerinţelor actuale de securitate sau ne reprezintă cu cinste în teatrele de operaţiuni din afara ţării”, a transmis Orban.

Premierul a amintit că, în urmă cu 76 de ani, armata a eliberat ultima localitate românească de sub ocupaţie străină, oraşul Carei, moment care a marcat eliberarea integrală a teritoriului naţional.
”Cu gândul la jertfa zecilor de mii de militari morţi, răniţi sau daţi dispăruţi în ampla ofensivă desfăşurată atunci, le suntem datori şi recunoscători, lor şi tuturor eroilor căzuţi la datorie de-a lungul istoriei, pentru sacrificiul prin care au contribuit ca generaţiile de astăzi să se bucure de o Românie stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, a precizat Șeful Guvernului.

Orban a apreciat devotamentul și profesionalismul militarilor români, care, prin activitatea lor, ”întăresc credibilitatea României în plan extern.”
”Apreciem în egală măsură activitatea şi profesionismul militarilor care astăzi întăresc capacitatea defensivă a ţării, la standarde euro-atlantice, şi activează în teatrele de operaţiuni internaţionale sau misiuni desfăşurate sub egida NATO, OSCE, ONU sau a Uniunii Europene. Sunt adevăraţi profesionişti, oameni devotaţi ţării şi hainei militare, care prin modul în care înţeleg să-şi facă datoria întăresc credibilitatea României în plan extern”, a mai spus premierul. 

"Nu doar prin poziţia geografică strategică, ci şi prin îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a asumat pentru consolidarea arhitecturii de comandă şi control a NATO din zona Mării Negre”, țara noastră este privită ca un pilon de stabilitate şi securitate în regiune, cu un rol important în apărarea colectivă aliată. 
România a devenit primul aliat de pe flancul estic al NATO care s-a dotat cu sistemul modern de rachete sol-aer Patriot, a mai transmis Premierul. 

Orban a amintit și despre militarii români răniți sau morți în teatrele de operațiuni.
”Le doresc însănătoşire grabnică şi le oferim tot sprijinul medical de care au nevoie. Merită întregul nostru respect şi toată atenţia necesară în aceste momente dificile pentru ei. Suntem alături şi de familiile militarilor care şi-au pierdut viaţa de-a lungul anilor în diverse misiuni de menţinere a păcii în lume, de puţinii veterani de război cu care mai avem onoarea să fim contemporani, de militarii-veterani din teatrele de operaţii şi de toţi cei pentru care cariera militară nu reprezintă doar o aspiraţie personală, ci un mod de a pune umărul la apărarea şi la prestigiul României”, a afirmat Ludovic Orban. Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL