LAPTELE FALSIFICAT de pe PIAŢĂ. Cum descoperi DACĂ s-a ADĂUGAT SARE, NITRIŢI sau URINĂ de VACĂ

Saturday, 05 July 2014, 12:25 Sursă: REALITATEA.NET

Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) a inventat un procedeu extrem de simplu, pe bază de kituri, prin care se poate descoperi laptele falsificat prin adaosuri de substanţe, unele chiar foarte periculoase pentru sănătate. Pionieratul ICA în acest domeniu a fost determinat şi de constatarea multitudinii de metode pentru falsificarea laptelui, folosite în special de micii producători, scrie ziarulring.ro.

 "Este uşor de utilizat, introduci un carton cu reactivi în lapte, care se va colora în prezenţa adaosurilor respective. Kiturile sunt utilizate mai mult de procesatorii de lapte, care îl iau din centrele de colectare de la cei care furnizează cantităţi mici din acest produs. Aceste kituri au fost făcute din nevoia de a identifica foarte rapid posibilele falsificări. Cele mai întâlnite falsuri sunt adaosurile de sare, nitraţi, nitriţi, polifosfaţi şi uree. Polifosfaţii se adaugă laptelui vechi pentru inhibarea dezvoltării microbiene, adică împiedică acrirea laptelui. Ureea sau urina de vacă se adaugă ca să îi crească conţinutul de azot şi, indirect, în momentul determinării proteinei la fabrică, va fi o proteină mai mare, deci un lapte mai bun. Sarea se pune pentru a înmulţi densitatea laptelui. Aceasta se măsoară pentru a depista adaosul de apă. În legislaţia actuală, densitatea minimă la care se colectează laptele este de 1,29. Problemea este că mulţi producători mai spală cu apă, mai rămâne apă, aşa că pun puţină sare, iar densitatea laptelui ajunge la 1,31, foarte bună pentru lapte", ne-a declarat Alexandru Cîrîc, şeful Laboratorului de Chimie al Institutului de Cercetări Alimentare.

La piaţă, cu kiturile în buzunar

Cercetătorii de la ICA ne spun că este bine să folosim astfel de kituri atunci când cumpărăm lapte de pe piaţă, în special de la ţărani. "Sigur că este recomandat ca oamenii să folosească asemenea kituri, mai ales dacă au copii şi vor să le dea un lapte sănătos. Iar dacă vor să cumpere lapte de la ţărani, această testare este obligatorie", ne-a mai precizat Alexandru Cîrîc.

Lapte cu sare

Şeful Laboratorului de Chimie al ICA ne spune că, înainte de a lucra la institut, a fost angajat la o fabrică de lapte. "Foloseam aceste kituri tocmai pentru a depista falsurile. Am descoperit cel mai des sare. Atunci când se depistau fosfaţi, detergenţi sau uree, era dovadă de inconştienţă a producătorilor. Sarea nu este o crimă, dar nu este normal să se falsifice laptele", a afirmat Alexandru Cîrîc.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL