Coronavirus - România: 479634 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis a atacat la CCR legea prin care data alegerilor parlamentare este stabilită de Parlament

Monday, 17 August 2020, 13:10 Sursă: Realitatea.net

Autor: Baragan Daniela

Legea a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR. În prezent data alegerilor parlamentare este stabilită de Guvern.

Șeful statului susține în sesizarea trimisă CCR  că crearea unui cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare, cu mai puțin de șase luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele constituționale în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice.

Vă reamintim că proiectul PSD-ALDE-UDMR prin care Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare, și nu Guvernul cum este în prezent, a fost adoptat în regim de urgență.

Inițiativa, care poartă semnăturile lui Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Cseke Attila, a fost depusă pe 21 iulie și votată de plenul Senatului. În aceeași zi a fost trimisă și la Camera Deputaților, for decizional în acest caz, care a adoptat-o cu 180 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 61 abţineri.


În expunerea de motive, inițiatorii explică cum, potrivit legii, data alegerilor poate fi stabilită între 6 decembrie 2020 și 15 martie 2021, lăsând Guvernului „o marjă largă de apreciere”.Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL