Coronavirus - România: 695153 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Întâlnire crucială pentru Brexit. Premierul Boris Johnson merge la Bruxelles înaintea summitului european

Monday, 07 December 2020, 23:37 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au avut și o convorbire telefonică în urma căreia ambii au constatat, încă o dată, că nu sunt întrunite condițiile pentru finalizarea acordului post-Brexit.

Discuțiile de la Bruxelles, a căror dată nu a fost făcută publică, vor avea loc în încercarea de a debloca negocierile înaintea summitului european, la care Johnson nu va participa. Principalele neînțelegeri vizează trei puncte ale acordului: accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute de Londra în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.

Reamintim că Marea Britanie a părăsit oficial UE la începutul anului, pe 31 ianuarie, după 47 de ani de apartenenţă la blocul comunitar. Perioada de tranziție ar trebui să expire în mai puțin de o lună. În această perioadă, relaţiile dintre Londra şi Bruxelles sunt guvernate de legile Uniunii, pentru a le oferi cetăţenilor şi companiilor timp pentru a se adapta.

În lipsa unui acord privind viitoarele relații, din ianuarie 2021 regulile pieţei interne şi ale uniunii vamale ale UE nu se vor mai aplica Regatului Unit. Marea Britanie şi UE vor intra în schimburi comerciale supuse regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei, notează Agerpres.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL